Bramborový salát na mnoho způsobů

Bramborový salát je skvělý tím, že ho připravuje každý trošku jinak. Dá se obměnit maličkostmi, které mu dodají novou chuť. Nemusí se jednat jen o tučné a nezdravé jídlo, ale můžeme z něj udělat i lehký a v rámci možností zdravý salát, který bude ozdobou štědrovečerního stolu.
Vynechání salámu, menší množství nebo vynechání vajec, nahrazení majonézy bílým jogurtem, sojanézou či tofunézou není vůbec nic složitého a Vaše tělo jistě potěší …
 
Můžete se inspirovat některým z těchto receptů, nebo si vytvořit svůj originální … :-)

Klasický bramborový salát

  • 800 až 1000 g vařených brambor
  • 4 vařená vejce (nemusí být)
  • 1 středně velká cibule
  • 200 - 300 g kyselých okurek
  • Hrášek
  • Uvařená mrkev
  • Sůl
  • Pepř
  • 150 až 300 g bílého jogurtu, sojanézy či tofunézy
  • 2 – 3 lžíce hořčice (můžeme také vynechat)

Tip: polovinu brambor můžeme nahradit celerem. V salátu to není na chuť téměř poznat! 

Postup:
…. zná snad každý :-) Stejný jako u každého bramborového salátu…
 

Bramborový salát s jablky

  • 800 až 1000 g vařených brambor
  • 2 uvařené vejce
  • 1 až 2 uvařené mrkve
  • 1 až 2 středně velká jablka sladké odrůdy
  • 1 celeru
  • sůl
  • 3 sterilované okurky
  • 200  g bílého jogurtu, sojanézy či tofunézy
  • 2 lžičky hořčice (není podmínkou)

Postup:
Oloupané, uvařené brambory nakrájíme na kostičky. Poté si oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme - opět na kostičky. Promícháme, přidáme celer, okurky, sůl a vejce. Poté přidáme k bramborám a přidáme jogurt, tofunézu či sojanézu. Nakonec důkladně promícháme, můžeme ještě dochutit solí nebo trochou pepře.

Bramborový salát s olivami a řepou

  • 800 až 1000 g vařených brambor
  • 500 - 600 g červené řepy
  • jarní cibulka dle chuti
  • 3 až 4 rajčata (nemusí být)
  • 150 g oliv (černé či zelené – to je jen na Vás)
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • sůl
  • pepř

Postup:
Uvařené brambory, oloupané a pokrájené smícháme s uvařenou červenou řepou, kterou, stejně jako brambory pokrájíme na kostičky. Přidáme i nakrájenou jarní cibulku. Rajčata je potřeba spařit a odstranit z nich slupku i pecičky. Poté je nakrájíme na kostičky a přidáme k nim olivy. Přimícháme k bramborám, řepě a cibulce a nachystáme si sůl, pepř, ocet, olivový olej a česnek - prolisovaný. Všechny tyto přísady smícháme a přidáme k bramborám. Promícháme a bramborový salát netradiční chuti je hotov.

Bramborový salát s houbami

  • 800 až 1000 g vařených brambor
  • 250 až 300 g nakládaných či sušených hub
  • 3 až 4 kyselé okurky
  • 2 středně velké cibule
  • Vařená mrkev
  • Hrášek
  • 2-3 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř

Postup:
Houby, cibuli a okurky najemno nakrájíme a přidáme je ke kostičkám brambor, které jsme si zpracovali jako první. Poté dle chuti přidáme sůl a pepř a na závěr kysanou smetanu. Celou směs opatrně promícháme. Chuť můžeme ještě podtrhnout a zvýraznit nálevem z hub.
 

Bramborový salát s koprem

  • 800 až 1000 g vařených brambor
  • 200 g bílého jogurtu
  • olej (olivový)
  • citronová šťáva
  • 200 – 300 gramů kopru
  • sůl, pepř

 Postup:
Opět je potřeba zpracovat brambory, dokud jsou teplé - oloupat je a nakrájet ještě před vychladnutím. Kostičky promícháme s olejem, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme vychladnout. Omytý kopr je třeba pokrájet a vmíchat do jogurtu. Tuto směs pak přidáme k bramborám a opatrně vše smícháme.
 

A s čím si bramborový salát dát?

To už záleží na Vás, možností je nepřeberné množství – obalené a osmažené tofu, tofu na přírodní způsob, tempeh, seitan…

Tip: Pokud doma jíte smaženého kapra, zkuste místo něj připravit lososa na másle s kombinací koření a bylinek – třeba bazalka, tymián, kurkuma, troška kari, orientální koření. Pokud ho budete připravovat na pánvi s pokličkou, bude měkký bude Vám chutnat více než smažený kapr.
 
  

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení