Bramborový salát je skvělý tím, že ho připravuje každý trošku jinak. Dá se obměnit maličkostmi, které mu dodají novou chuť. Nemusí se jednat jen o tučné a nezdravé jídlo, ale můžeme z něj udělat i lehký a v rámci možností zdravý salát, který bude ozdobou štědrovečerního stolu.
Vynechání salámu, menší množství nebo vynechání vajec, nahrazení majonézy bílým jogurtem, sojanézou či tofunézou není vůbec nic složitého a Vaše tělo jistě potěší …
Můžete se inspirovat některým z těchto receptů, nebo si vytvořit svůj originální … :-)
Klasický bramborový salát
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 4 vařená vejce (nemusí být)
- 1 středně velká cibule
- 200 - 300 g kyselých okurek
- Hrášek
- Uvařená mrkev
- Sůl
- Pepř
- 150 až 300 g bílého jogurtu, sojanézy či tofunézy
- 2 – 3 lžíce hořčice (můžeme také vynechat)
Tip: polovinu brambor můžeme nahradit celerem. V salátu to není na chuť téměř poznat!
Postup:
…. zná snad každý :-) Stejný jako u každého bramborového salátu…
Bramborový salát s jablky
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 2 uvařené vejce
- 1 až 2 uvařené mrkve
- 1 až 2 středně velká jablka sladké odrůdy
- 1 celeru
- sůl
- 3 sterilované okurky
- 200 g bílého jogurtu, sojanézy či tofunézy
- 2 lžičky hořčice (není podmínkou)
Postup:
Oloupané, uvařené brambory nakrájíme na kostičky. Poté si oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme - opět na kostičky. Promícháme, přidáme celer, okurky, sůl a vejce. Poté přidáme k bramborám a přidáme jogurt, tofunézu či sojanézu. Nakonec důkladně promícháme, můžeme ještě dochutit solí nebo trochou pepře.
Bramborový salát s olivami a řepou
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 500 - 600 g červené řepy
- jarní cibulka dle chuti
- 3 až 4 rajčata (nemusí být)
- 150 g oliv (černé či zelené – to je jen na Vás)
- olivový olej
- vinný ocet
- sůl
- pepř
Postup:
Uvařené brambory, oloupané a pokrájené smícháme s uvařenou červenou řepou, kterou, stejně jako brambory pokrájíme na kostičky. Přidáme i nakrájenou jarní cibulku. Rajčata je potřeba spařit a odstranit z nich slupku i pecičky. Poté je nakrájíme na kostičky a přidáme k nim olivy. Přimícháme k bramborám, řepě a cibulce a nachystáme si sůl, pepř, ocet, olivový olej a česnek - prolisovaný. Všechny tyto přísady smícháme a přidáme k bramborám. Promícháme a bramborový salát netradiční chuti je hotov.
Bramborový salát s houbami
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 250 až 300 g nakládaných či sušených hub
- 3 až 4 kyselé okurky
- 2 středně velké cibule
- Vařená mrkev
- Hrášek
- 2-3 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- sůl
- pepř
Postup:
Houby, cibuli a okurky najemno nakrájíme a přidáme je ke kostičkám brambor, které jsme si zpracovali jako první. Poté dle chuti přidáme sůl a pepř a na závěr kysanou smetanu. Celou směs opatrně promícháme. Chuť můžeme ještě podtrhnout a zvýraznit nálevem z hub.
Bramborový salát s koprem
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 200 g bílého jogurtu
- olej (olivový)
- citronová šťáva
- 200 – 300 gramů kopru
- sůl, pepř
Postup:
Opět je potřeba zpracovat brambory, dokud jsou teplé - oloupat je a nakrájet ještě před vychladnutím. Kostičky promícháme s olejem, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme vychladnout. Omytý kopr je třeba pokrájet a vmíchat do jogurtu. Tuto směs pak přidáme k bramborám a opatrně vše smícháme.
A s čím si bramborový salát dát?
To už záleží na Vás, možností je nepřeberné množství – obalené a osmažené tofu, tofu na přírodní způsob, tempeh, seitan…
Tip: Pokud doma jíte smaženého kapra, zkuste místo něj připravit lososa na másle s kombinací koření a bylinek – třeba bazalka, tymián, kurkuma, troška kari, orientální koření. Pokud ho budete připravovat na pánvi s pokličkou, bude měkký bude Vám chutnat více než smažený kapr.