Bramborový salát na mnoho způsobů

Bramborový salát je skvělý tím, že ho připravuje každý trošku jinak. Dá se obměnit maličkostmi, které mu dodají novou chuť. Nemusí se jednat jen o tučné a nezdravé jídlo, ale můžeme z něj udělat i lehký a v rámci možností zdravý salát, který bude ozdobou štědrovečerního stolu.
Vynechání salámu, menší množství nebo vynechání vajec, nahrazení majonézy bílým jogurtem, sojanézou či tofunézou není vůbec nic složitého a Vaše tělo jistě potěší …
 
Můžete se inspirovat některým z těchto receptů, nebo si vytvořit svůj originální … :-)

Klasický bramborový salát

  • 800 až 1000 g vařených brambor
  • 4 vařená vejce (nemusí být)
  • 1 středně velká cibule
  • 200 - 300 g kyselých okurek
  • Hrášek
  • Uvařená mrkev
  • Sůl
  • Pepř
  • 150 až 300 g bílého jogurtu, sojanézy či tofunézy
  • 2 – 3 lžíce hořčice (můžeme také vynechat)

Tip: polovinu brambor můžeme nahradit celerem. V salátu to není na chuť téměř poznat! 

Postup:
…. zná snad každý :-) Stejný jako u každého bramborového salátu…
 

Bramborový salát s jablky

  • 800 až 1000 g vařených brambor
  • 2 uvařené vejce
  • 1 až 2 uvařené mrkve
  • 1 až 2 středně velká jablka sladké odrůdy
  • 1 celeru
  • sůl
  • 3 sterilované okurky
  • 200  g bílého jogurtu, sojanézy či tofunézy
  • 2 lžičky hořčice (není podmínkou)

Postup:
Oloupané, uvařené brambory nakrájíme na kostičky. Poté si oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme - opět na kostičky. Promícháme, přidáme celer, okurky, sůl a vejce. Poté přidáme k bramborám a přidáme jogurt, tofunézu či sojanézu. Nakonec důkladně promícháme, můžeme ještě dochutit solí nebo trochou pepře.

Bramborový salát s olivami a řepou

  • 800 až 1000 g vařených brambor
  • 500 - 600 g červené řepy
  • jarní cibulka dle chuti
  • 3 až 4 rajčata (nemusí být)
  • 150 g oliv (černé či zelené – to je jen na Vás)
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • sůl
  • pepř

Postup:
Uvařené brambory, oloupané a pokrájené smícháme s uvařenou červenou řepou, kterou, stejně jako brambory pokrájíme na kostičky. Přidáme i nakrájenou jarní cibulku. Rajčata je potřeba spařit a odstranit z nich slupku i pecičky. Poté je nakrájíme na kostičky a přidáme k nim olivy. Přimícháme k bramborám, řepě a cibulce a nachystáme si sůl, pepř, ocet, olivový olej a česnek - prolisovaný. Všechny tyto přísady smícháme a přidáme k bramborám. Promícháme a bramborový salát netradiční chuti je hotov.

Bramborový salát s houbami

  • 800 až 1000 g vařených brambor
  • 250 až 300 g nakládaných či sušených hub
  • 3 až 4 kyselé okurky
  • 2 středně velké cibule
  • Vařená mrkev
  • Hrášek
  • 2-3 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř

Postup:
Houby, cibuli a okurky najemno nakrájíme a přidáme je ke kostičkám brambor, které jsme si zpracovali jako první. Poté dle chuti přidáme sůl a pepř a na závěr kysanou smetanu. Celou směs opatrně promícháme. Chuť můžeme ještě podtrhnout a zvýraznit nálevem z hub.
 

Bramborový salát s koprem

  • 800 až 1000 g vařených brambor
  • 200 g bílého jogurtu
  • olej (olivový)
  • citronová šťáva
  • 200 – 300 gramů kopru
  • sůl, pepř

 Postup:
Opět je potřeba zpracovat brambory, dokud jsou teplé - oloupat je a nakrájet ještě před vychladnutím. Kostičky promícháme s olejem, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme vychladnout. Omytý kopr je třeba pokrájet a vmíchat do jogurtu. Tuto směs pak přidáme k bramborám a opatrně vše smícháme.
 

A s čím si bramborový salát dát?

To už záleží na Vás, možností je nepřeberné množství – obalené a osmažené tofu, tofu na přírodní způsob, tempeh, seitan…

Tip: Pokud doma jíte smaženého kapra, zkuste místo něj připravit lososa na másle s kombinací koření a bylinek – třeba bazalka, tymián, kurkuma, troška kari, orientální koření. Pokud ho budete připravovat na pánvi s pokličkou, bude měkký bude Vám chutnat více než smažený kapr.