Bezový med

Bezový med si připravíte i sami doma. Bude Vám i více chutnat. :-)

Bezový med


Bezový med si připravíte i sami doma. Bude Vám i více chutnat. :-)

Připravíme si:

Postup: 

Bezové květy (vybíráme ty nejvíce rozkvetlé a pěkné, lepší je pro výrobu medu, je neoplachovat - nejlepší je tedy netrhat je u silnice a dát si pozor na mšice a broučky), dáme do hrnce, přilijeme 1 litr vody. Důkladně očistíme kůru citronů. Jeden pokrájíme i s kůrou na plátky a přidáme do hrnce, druhý vymačkáme a šťávu také přidáme. Ohřejeme, ale nesmí se vařit! Sundáme ze sporáku, přikryjeme utěrkou a necháme odstát do druhého dne. Květy musí být ponořené. 

Druhý den vezmeme větší cedník, dáme do něj plátýnko a přecedíme výluh. Vymačkáme také bezové květy. Do výluhu přidáme třtinový cukr a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 1 - 1,5 hodiny podle požadované hustoty.

Hotový med přeléváme do sklenic, pevně uzavřeme a necháme vychladnout. Uchováváme na temném místě při pokojové teplotě. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení