Bezový med

Bezový med si připravíte i sami doma. Bude Vám i více chutnat. :-)

Bezový med


Bezový med si připravíte i sami doma. Bude Vám i více chutnat. :-)

Připravíme si:

Postup: 

Bezové květy (vybíráme ty nejvíce rozkvetlé a pěkné, lepší je pro výrobu medu, je neoplachovat - nejlepší je tedy netrhat je u silnice a dát si pozor na mšice a broučky), dáme do hrnce, přilijeme 1 litr vody. Důkladně očistíme kůru citronů. Jeden pokrájíme i s kůrou na plátky a přidáme do hrnce, druhý vymačkáme a šťávu také přidáme. Ohřejeme, ale nesmí se vařit! Sundáme ze sporáku, přikryjeme utěrkou a necháme odstát do druhého dne. Květy musí být ponořené. 

Druhý den vezmeme větší cedník, dáme do něj plátýnko a přecedíme výluh. Vymačkáme také bezové květy. Do výluhu přidáme třtinový cukr a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 1 - 1,5 hodiny podle požadované hustoty.

Hotový med přeléváme do sklenic, pevně uzavřeme a necháme vychladnout. Uchováváme na temném místě při pokojové teplotě.