Bulgur
Bulgur, tradiční přísada v turecké kuchyni, se stal enormně populárním po celém světě kvůli svým zdravotním přínosům a snadné přípravě. Tento zdravý, na vlákninu bohatý obilný produkt, se dobře hodí pro vegetariány, vegany i ty, kteří se snaží snížit příjem masa. Základní informace o bulguru Bulgur se vyrábí z pšeničného jádra, které se nejprve vaří a následně suší na slunci. To dává bulguru jemnou, křupavou konzistenci a lehkou chuť, která se dobře hodí pro různé druhy pokrmů. Nutriční hodnoty bulguru Bulgur je vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Tento obilný p...
Přemýšlíte o tom, jak připravit bulgur se zeleninou? Pokud hledáte zdravou a chutnou alternativu sytých, ale těžkých jídel, jste na správném místě. Bulgur je tradiční jídlo pocházející z Blízkého východu, které je bohaté na vlákninu, bílkoviny a další důležité živiny. Kombinace bulguru se zeleninou vytváří výbornou a vyváženou stravu, která dodá vašemu tělu potřebné živiny a energii. Proč si vybrat bulgur se zeleninou? Bulgur je vyroben z celých pšeničných zrn, která jsou nejprve uvařena, usušena a poté rozdrcena na menší kousky. Tento proces zachovává většinu živin, které jsou obsaženy v pš...
V posledních letech neustále roste zájem o zdravou stravu a bio produkty. Jedním z nejnovějších hitů zdravé výživy je bulgur, tradiční jídlo z Blízkého východu. Přinášíme vám nejnovější informace o této zdravé potravině, a k čemu ji můžete použít. Co je bulgur? Bulgur je klasické jídlo z Blízkého východu, které se vyrábí z celozrnné pšenice. Pšenice se nejprve oloupe a většinu zrna se rozemele na mouku. Zbylá zrna se namočí, poté se usuší a nakonec se rozemelou na kousky. Kousky jsou poté opět sušeny, díky tomu mohou být skladovány po dlouhou dobu. Bulgur je velmi oblíbeným jídlem, protože s...
Sladký nákyp jinak než z rýže? Bulgur na sladko? A proč ne... ½ hrnku bulguru2 vejce4 lžíce agávového sirupu250g bio tvarohulžíce bio pudinkového vanilkového prášku2 hrsti lyofilizovaných malinlžička koření „Všechno nejmilejší“kokosový olej a špaldová mouka POSTUP Bulgur uvařte podle návodu a nechte ho mírně vychladnout. Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte tuhý sníh. Uvařený bulgur smíchejte se žloutky, přidejte 2 lžíce sirupu. Nakonec vmíchejte zlehka sníh. Na náplň si smíchejte tvaroh, zbytek sirupu, pudinkový prášek a koření. Kokosovým olejem vymažte formu (28x17c a vysypte šp...
Potřebujete připravit rychlou večeři? Tady máte tip od NATURÁLKU... Bulgurová směs s tempehem1 hrnku bulgurulžíce sypkého Würzl bujónulžíce řepkového olejekonzerva bio cizrny1 domácí cibulebalení bio tempehu PostupDo kastrůlku s vodou vmícháme lžíci bujónu a přivedeme k varu. Přidáme bulgur a vaříme 12-15 minut. Poté necháme chvíli dojít a slijeme přebytečnou vodu. Na pánvi si rozpálíme řepkový olej a přidáme očištěnou a na drobno nakrájenou cibuli. Smažíme do zlatova. Přidáme k opečení tempeh nakrájený na kousky. Nakonec vmícháme uvařený bulgur a scezenou cizrnu z plechovky. Pořádně promích...
Tohle spojení si zamilujete, bulgur, quinoa, dýně a cuketa, aneb když nevíte kam s dýní a cuketou. Dýňový bulgur s quinoou a cuketou Potřebujete: 150 g bulguru 100 g quinoy 400 g dýně hokkaido 120 g cukety 1 malá cibulka Olivový olej Mořská sůl Pepř Parmezán Postup: Předehřejte troubu na 200°C. Vyložte plech pečícím papírem. Dýni nakrájejte na kostičky a v misce promíchejte s 1 - 2 lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete. Rozložte na plech a pečte zhruba 20 minut, dokud dýně nezměkne. Bulgur a quinou uvařte podle návodu. Cibulku nakrájejte nadrobno. C...
bulgur s mrkví - jednoduché, rychlé a opravdu chutné 300 g bulgur 2 ks mrkev ( nastrouhaná na hrubu) 1x lžička ghíí 1x wurzl bujónek Bulgur připravím skoro podle základního receptu. Já bulgur vařím cca 7 minut a pak ho nechám ve vodě odstát. Bulgur krásně dojde a je pěkně měkký. Když bulgur vařím přihazuji k němu Wurzl bujón k dochucení. Nastrouhanou mrkvev a ghíí nechám chvíli osmažit. Cca po 2 minutách přidám uvařený bulgur. Na pánvi promíchávám do spojení opečené mrkve a bulguru. Vhodné i jako příloha k jakémukoliv masu. Recept doporučuji jako začáteční recept pro muže, k...
Výborné kuličky, které poslouží jako alternativa masových kuliček třeba k rajské omáčce či ke špagetám. Čočkovo - bulgurové kuličky Budeme potřebovat: 1 hrnek uvařeného bulguru 1,5 hrnku uvařené červené čočky 2 lžíce olivového oleje 1 menší cibulka 2 stroužky česneku 1 hrnek opražených slunečnicových semínek 1/2 hrnku polohrubé mouky 1 lžička bazalky 1 lžička soli Mletý pepř Postup: Nejprve na sucho opražíme slunečnicová semínka, která rozmixujeme v mixéru. Na olivovém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Veškeré ingredience zpr...
Lehký letní salátek, výborný jako příloha i hlavní chod. Připravíme si: 500g celozrnného bulguru 750ml vody 3 zralé nektarinky 2 žluté papriky 1/2 svazku petrželky 1 hvězdička badyánu 1 lžička soli Postup: Vodu se solí a badyánem přivedeme k varu. Ve vodě vaříme bulgur asi 15 minut, dokud nenabobtná. Poté ho dáme do velké mísy a necháváme vychladnout. Opláchneme nektarinky, papriky, petrželku a nakrájíme je na 1 - 2 cm velké kostičky. Petrželku nasekáme nadrobno. Vychladlý bulgur promícháme s ovocem a zeleninou. Podáváme ozdobené slunečnicovými č...
bulgur se zeleninou - hlavní jídlo k obědu nebo rychlé večeře.... Ingredience: 150 g bulguru 1 cibule 6–8 stroužků česneku 1 větší kedlubna 50 g mraženého nebo čerstvého hrášku 50 g mražené kukuřice půlka červené papriky rajčata a ledový salát na ozdobu bazalka sojová omáčka „Johsen Shoyu“ čerstvá petrželka na ozdobu panenský olivový olej mořská sůl Bulgur propláchneme, přidáme asi 400 ml vody, trochu soli a dáme pomalu vařit. Přikryjeme pokličkou. Velice mírným varem a bez míchání bude bulgur měkký asi za 20...
Máte na výběr hned tři možnosti, jak můžete bugur připravit. Bulgur zalijte studenou vodou a nechte v klidu nabobtnat. Takto se musí bulgur odležet alespoň hodinu. Ovšem zachová si nejvíce vitamínů a minerálů. Bulgur takto připravený, je krásně křehký jakoby křupavý. Skvělý bude do salátů. Někomu může vadit lehce moučná chuť (například dětem), zkuste bulgur několikrát propláchnout ve studené vodě a nechte dobře okapat. Bulgur klasicky uvařte. Vařte v poměru 1:3, tedy na jeden díl bulguru přidáte 3 díly vody. Vařte zvolna 12-15 minut, podle chuti a použi...