Vláknina
Co je rozpustná a nerozpustná vláknina?
Rozpustná vláknina do sebe absorbuje vodu čímž získá gelovou konzistenci, která zpomaluje trávení, změkčuje obsah střev a pomáhá vyprázdnění.
Zdrojem rozpustné vlákniny je například oves a ovesné vločky, ořechy, semínka, luštěniny. Z ovoce jsou nejvýznamnějším zdrojem jablka, ze zeleniny především kořenová zelenina.
Nerozpustná vláknina pomáhá rychlejšímu průchodu trávicím traktem, usnadňuje vyprázdnění.
#ShowMore#
Zdrojem nerozpustné vlákniny jsou například otruby, celozrnné pečivo, natural rýže, slupky ovoce, chlorela a další.
Jak dostat více vlákniny do vašeho jídelníčku?
- Jezte více ovoce a zeleniny
- Pokud jíte pečivo, jeho bílé varianty vyměňte za celozrnné.
- K snídani si dejte ovesnou kaši nebo jinou formu ovesných vloček s ovocem.
- K svačině si dejte hrst ořechů, semínek.
- Zařaďte do jídelníčku více luštěnin, jako příloha, karbanátek, zavářka do polévky, ale i jako dip nebo pomazánka – inspirujte se našimi recepty.
- Těstoviny vyměňte za celozrnné, rýži kupujte natural.
Pokud chcete vlákninu doplnit pomocí suplementů, nejvhodnější je chlorela, přírodní řasa s vysokým obsahem vlákniny.
Pozor, pokud se rozhodnete zvýšit příjem vlákniny, zvyšte příjem tekutin. Vláknina se neztrácí vařením ani sušením. Můžete tedy potraviny bohaté na vlákninu bez problémů tepelně upravovat.