Sůl
Sůl neboli chlorid sodný, označovaná také jako jedlá sůl je velmi důležitou sloučeninou potřebnou pro životní funkce většiny organismů. Sůl je nejbohatším přírodním zdrojem sodíku. Látky obsažené v soli pomáhají udržovat rovnováhu vody v těle. Sůl je obsažená ve většině potravin, při vaření a přípravě jídla ji používáme ke zlepšení chuti, dokonce i do sladkých jídel se používá sůl. Sůl se používá i jako konzervant k uchování potraviny, neboť velké množství soli zabraňuje růstu bakterií a tím zkažení jídla.
#ShowMore#
Sůl se získává dvěma hlavními způsoby, těžbou v solných dolech, anebo odpařováním mořské vody. Nejběžnějšími druhy jsou kuchyňská sůl, sůl mořská, himalájská, alpská a další druhy.
Jednotlivé druhy se mohou lišit chutí, složením, barvou. Sůl můžete koupit hrubou nebo jemně mletou.
Jak je to s množstvím soli?
Doporučená dávka je cca 5-6 g soli, což je zhruba jedna čajová lžička soli denně. Nadměrné množství soli je obsaženo především v průmyslově zpracovaných potravinách. Pokud netrpíte žádnými obtížemi a jíte především základní potraviny a pokrmy připravené ze základních potravin, nemusíte se nadměrného příjmu soli obávat. Jídlo si můžete přisolit během vaření i konzumace.
Konzumace nadměrného množství soli může být zdraví škodlivá, ale stejně tak i její nedostatek. Některé soli jsou ze zdravotních důvodů jodizované, tzn. je do nich přidáno malé množství jódu, jehož nedostatek je příčinou mnoha zdravotních potíží.