Šťávy, sirupy a nektary
Šťávy, sirupy, nektary jsou skvělé pro váš pravidelný pitný režim, zpestření i osvěžení.
Jaký je rozdíl mezi šťávou, sirupem, nektarem a džusem?
Šťáva je roztok převážně z ovoce, z dužinaté části (může být i zeleninová). Čerstvé šťávy a koktejly z ovoce a zeleniny jsou vynikající nejen svou lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek.
#ShowMore#
Džusy a mošty jsou 100% ovocné šťávy. Vznikají vylisováním ovoce nebo jsou vyrobené z koncentrátu.
Nektar – ovocná šťáva s nižším podílem ovoce 25–50 % v závislosti na použitém druhu ovoce. V případě jablečného nektaru musí ovoce tvořit minimálně 50 %. Vylisovaná šťáva se ředí vodou, eventuálně jsou do ní přidávány další cukry.
Pití čerstvě vylisovaných šťáv pomáhá čistit organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodává tělu energii a vitalitu. Šťávy jsou osvěžující především v horkých dnech. Můžete je pít koncentrované, nebo ještě naředit vodou.
Co je sirup?
Sirup je koncentrovaný roztok ovoce a dalších složek jako zeleniny, bylin i koření.
I tady je nutné abyste dobře vybírali a četli etikety. V kvalitě sirupů jsou propastné rozdíly. Sirup, který je vyrobený opravdu z ovoce, čistý a přírodní pouze s přírodními cukry a bez chemie je lahodný, prospěšný vašemu zdraví a plný vitamínů a zdraví prospěšných látek. Sirupy jsou skvělé na pití, ale hodí se i do kuchyně. Zkuste z nich připravit zmrzlinu, ovocný sorbet, použijte je na palačinky, jako polevu na dezerty, i do smoothie.