Alergeny
Alergeny jsou látky, které se přirozeně vyskytují a mohou způsobit nepřiměřenou reakci u citlivých osob. Jedná se o obranu organismu, protože si myslí, že jedná o škodlivou látku. Imunitní systém tvoří protilátky, díky kterým mohou vzniknout různé reakce většinou hodinu po požití daného alergenu, mohou se ale projevit i za několik hodin.
Seznam alergenů
Seznam alergeních složek, který byl publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU, je následující.
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, oves, ječmen, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich.
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná - arašídy a výrobky z nich
6. Sójové boby - sója a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj
8. Skořápkové plody mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, pekanové ořechy, kešu ořechy, para ořechy, pistácie, makadamiové ořechy a výrobky z nich.
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena - sezam a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg/kg, 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
13. Vlčí bob - lupina a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich