Alergeny

Alergeny jsou látky, které se přirozeně vyskytují a mohou způsobit nepřiměřenou reakci u citlivých osob. Jedná se o obranu organismu, protože si myslí, že jedná o škodlivou látku. Imunitní systém tvoří protilátky, díky kterým mohou vzniknout různé reakce většinou hodinu po požití daného alergenu, mohou se ale projevit i za několik hodin.

Seznam alergenů

Seznam alergeních složek, který byl publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU, je následující.

1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, oves, ječmen, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich.
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná - arašídy a výrobky z nich
6. Sójové boby - sója a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj
8. Skořápkové plody mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, pekanové ořechy, kešu ořechy, para ořechy, pistácie, makadamiové ořechy a výrobky z nich.
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena - sezam a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg/kg, 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
13. Vlčí bob - lupina a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich

 

alergeny

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení