Semínka nám přináší zdraví a spoustu tělu prospěšných látek. V přírodě z nich přeci vzkvétají nové životy ... Jsou ideální při veganské i vegetariánské stravě. Jejich využití je opravdu široké.
Semínka se hodí skoro do všeho co Vás napadne. Pro inspiraci nabízí pár tipů:
Do kaší - každá snídaně či odpolední svačinka by měla obsahovat spoustu energie a živin. A proto do snídaňové kaše přidáváme semínka. Zejména slunečnici, sezam, dýni nebo konopní semínko ale také můžeme použít namočené oříšky či sušené ovoce
Do zapečených jídel či nákypů - zde můžeme použít hlavně slunečnicové semínko, dýňové či konopné
Jako posyp na brambory - úžasná pochoutka. Brambory promíchejte s olejem, osolte a dejte péct na 30 minut do rozpálené trouby ( 200°C). Po upečení posypte semínky - dýňovými, slunečnicí, ale můžete přidat i vlašské ořechy a pečte ještě 15 minut na sníženou teplotu ( 160 °C)
Opražená semínka - pražení pozvedne chuť hlavně dýňového a slunečnicového semínka. Kromě pražení na sucho můžete zkusit použít i různé přísady.. např. sójovou omáčku Tamari ( přidávat až po upražení na konečné dochucení). POZOR směs se musí intenzivně míchat, alby se semínka neslepila. Nebo můžeme opražená semínka smíchat v misce s olivových olejem a přidat libovolné koření dle obliby ( provensálské, garam masala.... )
Len místo vajíček - v těstě nebo v karbanátcích lnění semínko funguje jako pojivo. Umelte 1 lžíci lněných semínek, přidejte 2-3 lžíce vody a nechte pár hodin nabobtnat. Takového množství nahradí 1 vejce.
Nakličování - snadný způsob jak mít doma čerstvé vitamíny, když ještě nic venku neroste.