Rýže
Rýže pochází z Asie a do Evropy se dostala již kolem roku 1000, k nám potom až v 16. století. Většina dnešní produkce pochází z Číny, Indie, Bangladéše a Indonésie.
Na trhu je k dostání velké množství odrůd, které se liší vzhledem i chutí. Každá rýže má po uvaření jinou konzistenci, a proto se i různé druhy rýže hodí pro různé pokrmy. Například na rýžový nákyp nepoužijete rýži parboiled, která je upravena tak, aby nelepila. Tuto vlastnost oceníte spíše u salátů nebo příloh.
Rýže a zdraví
Rýže je lehce stravitelná, vyvolává pocit nasycení. Obecně je na živiny rýže poměrně chudá (zvláště ta loupaná), proto je dobré kombinovat ji s luštěninami nebo zeleninou.
Je známo, že rýže tzv. staví čehož je využíváno při průjmových onemocněních i trávicích potížích. Pro svůj alkalický účinek se doporučuje i ke snižování kys. močové v krvi, která způsobuju dnu.