Rýže, královna kuchyně.
Znáte všechny druhy rýže? Víte, jak který druh uvařit a použít?
Rýže patří mezi nejoblíbenější suroviny vůbec, její spotřeba neustále roste. Stejně i pestrost jejich druhů, barev a velikostí.
Rýži můžete dělit podle velikosti, respektive podle délky zrna.
Dlouhá zrna
Zrna jsou štíhlá, dlouhá. Na talíři vypadají krásně. Nerozváří se tolik, nejsou tak lepivá. Nejčastěji se používají jako příloha, samostatně, nebo do salátů. Patří sem rýže Basmati a Jasmínová rýže, jednoznačně nejoblíbenější druhy rýže, také rýže Natural a barevné rýže.
Krátká zrna (až střední velikost zrna)
Zrna jsou kratší a silnější. Po uvaření jsou měkčí a lepivější než rýže dlouhozrnná. Je ideální k omáčkám, nebo jídlům tzv. z jedné pánve. Krátká a silná zrníčka mají po uvaření až kašovitou konzistenci. Takovou rýži používejte především k přípravě rizot a kaší. Patří sem například rýže Arborio.
Proč vlastně jíst rýži?
Rýže je přirozeně bezlepková potravina. Až 75 % tvoří sacharidy. Obsahuje vlákninu. Je lehce stravitelná, ale komplexní sacharidy umožňují využívat energii z rýže postupně. Obsahuje minimum tuku, tedy je velmi vhodná i při dietních opatřeních. A pro svou konzistenci (i ne příliš výraznou chuť) ji mohou i kojenci. Neobsahuje cholesterol. Je velmi vhodná při zažívacích obtížích.
Na co si dát pozor?
Určitě nezapomeňte rýži před vařením proprat důkladně ve vodě. Zbavíte ji tím nečistot, ale také škrobu. Uvařená rýže pak nebude tak lepkavá.
Přečtěte si jak správně rýži uvařit, jaký je rozdíl mezi vařením a dušením a s jakými druhy rýže se můžete setkat.
1
51,00 Kč
Natural rýže je lehce nahnědlá, má špičatá dlouhá zrnka a po uvaření se nelepí. Zasytí více ne...
2
35,90 Kč
Jasmínová rýže je po uvaření kyprá, lepivá a lehce nasládlá. Má lehce květinovou vůni.
3
66,00 Kč
Basmati rýže patří mezi nejoblíbenější druhy rýže, má velmi jemnou vůni a chuť, je nejrychleji...
4
22,70 Kč
Parboiled neboli předvařená rýže, je rychle hotová, po uvaření se nelepí.
5
52,20 Kč
Pololoupaná kulatozrnná rýže se déle vaří, ale je bohatá na vitamíny a minerály, používá se ne...
6
24,20 Kč
Rýže dlouhozrnná natural se používá především jako příloha. Vaří se delší dobu a po uvaření se...
7
58,90 Kč
Hnědá rýže basmati má dlouhá štíhlá zrna, po uvaření se nelepí. Má vyšší obsah živin, jemnou v...
8
24,10 Kč
Kulatozrnná rýže natural, vaří se delší dobu, je mírně lepivá a hodí se především do rizota.
9
59,00 Kč
Kombinace 3 vynikajících druhů rýže, chuť je podobná, barva výsledného jídla bude originální a...
1
35,90 Kč
Jasmínová rýže je po uvaření kyprá, lepivá a lehce nasládlá. Má lehce květinovou vůni.
2
24,10 Kč
Kulatozrnná rýže natural, vaří se delší dobu, je mírně lepivá a hodí se především do rizota.
3
66,00 Kč
Basmati rýže patří mezi nejoblíbenější druhy rýže, má velmi jemnou vůni a chuť, je nejrychleji...
4
52,20 Kč
Pololoupaná kulatozrnná rýže se déle vaří, ale je bohatá na vitamíny a minerály, používá se ne...
5
24,20 Kč
Rýže dlouhozrnná natural se používá především jako příloha. Vaří se delší dobu a po uvaření se...
6
58,90 Kč
Hnědá rýže basmati má dlouhá štíhlá zrna, po uvaření se nelepí. Má vyšší obsah živin, jemnou v...
7
73,40 Kč
Červená rýže vyniká kromě barvy svou pevností, téměř jí nelze rozvařit a v lednici vám vydrží ...
8
48,10 Kč
Mléčná rýže je po uvaření měkká, lehce lepivá. Výborně se hodí především k přípravě sladkých n...
9
70,20 Kč
Jasmínová rýže je oblíbená pro svou lehce květinovou vůni a nasládlou chuť. Po uvaření je mírn...
Vaše oblíbené výrobky Novinky