Rostlinná mléka
Rostlinná mléka jsou alternativou klasického mléka, především kravského. Jsou čistě rostlinného původu, obecně se vyrábějí buď z obilovin, anebo z ořechů a semen, často jsou bezlepková, tedy je mohou i osoby s nesnášenlivostí mléčných produktů. Rostlinná mléka jsou zásobárnou vitamínů a minerálu, jsou dobře stravitelná, lehká.
Jaká jsou rostlinná mléka?
Dělí se podle druhu suroviny, ze které jsou vyrobené. Mezi nejznámější patří mléka ovesná, rýžová, mandlová a sójová.
#ShowMore#
Setkat se ale můžete i s mlékem makovým, kokosovým, konopným, jáhlovým nebo pohankovým. Každé mléko má své určité specifikum.
Jaké rostlinné mléko vybrat?
- Mandlové mléko je chuťově velmi lahodné, nasládlé, pomáhá proti překyselení organismu, a navíc má vysoký minerálů a vitamínů.
- Rýžové mléko je velmi neutrální, má lehce nasládlou chuť a můžete jej použít přímo jako nápoj, připravit z něj kakao, použít do kávy anebo k sladkému pečení. Je bez tuku s obsahem sacharidů.
- Makové mléko má vysoký obsah vápníku a je výrazně zásadité.
- Konopné mléko je ceným zdrojem omega mastných kyselin.
- Ovesné mléko je nejvíce podobné kravskému a hodí se na vaření a pečení.
- Kokosové mléko seženete tekuté, v plechovce i sušené. Nejvíce se hodí pro přípravu sladkých pokrmů a dezertů.
- Sójové mléko by neměly konzumovat děti do 3 let. Hodí se do různých slaných omáček.
Vyzkoušet můžete i rostlinné nápoje sušené a rostlinné smetany.
Nejprodávanější
10 položek celkem