Melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Má sirupovitou konzistenci a výrazně sladkou chuť. Je výtečnou náhražkou běžných sladidel a součástí mnoha tradičních dezertů, zejména těch amerických.
Bývá nazývána také jako "černé zlato" nebo "černý zázrak".
Melase je opravdu bohatá na přírodní minerály - vápník, hořčík, železo, zinek. Melasa má velmi silnou chuť , navíc je velmi tmavá a tekutá což trochu znesnadňuje její využití při pečení. Doporučuje se do perníku nebo trochu do jablečného závinu či sušenek.
Doporučenná denní dávka třtinové melasy
Dospělí: 2 - 3 čajové lžičky (cca 40g) Děti: do 2 let mohou jíst 1 čajovou lžičku mělasy denně
Dětem je vhodné dávku upravit podle váhy.
Použití
Rozpusťte požadované množství v horké vodě nebo mléce. Používejte do studené i teplé kuchyně všude, kde byste použili cukr nebo jiné sladidlo.
1 lžíce melasy smíchaná se lžičkou citronové šťávy a sklenicí ledové vody je výborným osvěžujícím nápojem v horkých letních dnech. Pokud 1 lžíce melasy rozpuštěná v hrnku teplého mléka přivodí rychlý a kvalitní spánek.
Do pečených koláčů, k oslazení zmrzliny a krémů do dezertů. Melasou si oslaďte třeba i snídaňovou kaši nebo smoothie.