Pšenice, špalda, oves, ječmen

Nejprodávanější

PROVITA Oves bezpluchý 500g
PROVITA Oves bezpluchý 500g
Skladem (12 ks)
VEGA-999946
 
19,70 Kč
Předměřice Ječné kroupy lámanka 500g
 
16 Kč
Ječné kroupy BIO
PRO-BIO Ječné kroupy BIO 500g
Skladem (5 ks)
V1PRO-BIO-910066
 
27,70 Kč
Oves bezpluchý BIO
Country Life Oves bezpluchý zrno BIO 500g
Skladem (5 ks)
COUNTRY-110023
 
39,10 Kč
Pšenice špalda BIO
Country Life Pšenice špalda zrno BIO 1kg
Skladem (4 ks)
COUNTRY-110024
 
76,40 Kč
Pšenice ozimá BIO
Country Life Pšenice ozimá zrno BIO 1kg
Skladem (4 ks)
COUNTRY-110021
 
37,90 Kč
6 položek celkem
Předměřice Ječné kroupy lámanka 500g
16 Kč

Kroupy patří mezi celozrnné obiloviny, jejichž součástí jsou klíčky.

DRUID-028
PROVITA Oves bezpluchý 500g
19,70 Kč

Oves je nejbohatší obilí na živiny.

VEGA-999946
Ječné kroupy BIO
BIO
27,70 Kč

Do polévky, pomazánky, kaše či na tradičního houbového kubu.

V1PRO-BIO-910066
Pšenice ozimá BIO
BIO
37,90 Kč

V celém zrnu pšenice se nachází důležité živiny – včetně vlákniny. Sacharidy tvoří až 62 % zrna.

COUNTRY-110021
Pšenice špalda BIO
BIO
76,40 Kč

Špalda obsahuje velké množství hořčíku a vitamín B17. Je lépe stravitelná než klasická pšenice.

COUNTRY-110024
Oves bezpluchý BIO
BIO
39,10 Kč

Oves je obilí nejbohatší na živiny.

COUNTRY-110023

Pšenice je nejznámější obilovinou u nás. Bohužel často seženete pšenici ve formě vysoce rafinované bílé mouky, která obsahuje téměř nulové živiny a vlákninu. Celé pšeničné zrno obsahuje ale mnoho minerálních látek, vitamíny B, C, E a tuky. Nejhodnotnější je pšeničný klíček a otruby. Pšenice a pšeničná mouka obsahují lepek. Bílou rafinovanou mouku vyměňte za celozrnnou,

#ShowMore#

zkuste třeba celozrnný kuskus, bulgur anebo těstoviny z tvrdé pšenice.

Špalda je druh obilí, jedna z nejstarších odrůd pšenice. Špalda je mnohem lépe stravitelná a obsahuje mnoho vzácných živin. Obsahuje vitamíny skupiny B, minerální látky, oproti pšenici obsahuje více bílkovin, vlákniny a prospěšného tuku. Vhodná je pro děti, osoby s oslabeným zažíváním, může být snášena lépe než pšenice. 

Špalda má všestranné využití jako pšenice. Špaldovou mouku používejte na veškeré pečení, zkuste i špaldové těstoviny, kaši, sušenky, špaldové zrno na saláty, jako přílohu. Dokonce špaldovou kávu.

Oves je znám především ve formě ovesných vloček, které jsou velmi rozšířené. Obsahuje hodně fosforu, hořčíku, železa a zinku, vitamíny B, E, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Oves je velmi výživná obilovina, obsahuje více bílkovin a tuků než ostatní obiloviny. Pomáhá správné činnosti střev, dokonce má příznivý vliv na nervovou soustavu, hormonální rovnováhu a normální stav pokožky.
Ovesné vločky tradičně kralují snídaním, vhodné jsou různé ovesné tyčky jako rychlá a zdravá svačina, která zasytí. Díky své výživové hodnotě je oves skvělý pro sportovce. 

Ječmen je u nás po pšenici nejrozšířenější obilovinou, obsahuje bílkoviny, zdravé tuky, sacharidy a vlákninu, vitamíny a minerální látky. Ječmen dodává sílu a odolnost, napomáhá činnosti střev, chrání kůži, působí jako antioxidant. Použít můžete ječné kroupy například do polévky, ječnou mouku do polévky jako zavářku nebo do omáček k zahuštění. Část mouky můžete přidat třeba i do lívanců nebo sladké pečení.