100% přírodní extrakt z lístků Stévie Rebaudiany Bertoni, pěstované v té nejčistší přírodě. Její sladovost je 200-300x vyšší než u běžného cukru. 5 g stevie vám nahradí 1,5 kg...
Xylitol (známý také jako xilovit nebo březový cukr) je sladidlo, jež se získává z xylanu obsaženého v rostlinách, ovoci a zelenině. Nemá žádnou vedlejší příchuť. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než normální cukr, ale je stejně sladivý a díky velice nízkému glykemickému indexu 7 je vhodný také pro diabetiky.
Xylitol je nesmírně ceněn pro svoji schopnost chránit zuby před zubním kazem. Tento účinek je způsoben napadáním ústní mikroflóry zodpovědné za vznik zubního kazu. Má krystalickou podobu jako běžný cukr.
Jak a kde použít xylitol
Dávkování: pro dospělé je max. doporučený příjem 100 g/den (6 polévkových lžic) a pro děti do 12 let do 50 g/den (3 polévkové lžíce). Nedoporučuje se pro děti do jednoho roku. Při velmi vysokých dávkách, může mít mírné projímavé účinky.
Protože xylitol je stejně sladivý jako cukr, jednoduše si oslaďte šálek kávy nebo čaje stejným množstvím, jako u běžného cukru. Krystalický xylitol je také přímo použitelný pro vaření a pečení. Na rozdíl od jiných cukrů se při vysokých teplotách nerozkládá, takže je skvělý do všech receptů, které vyžadují cukr. Upravit recept pro použití xylitolu nemůže být snazší – jednoduše požadované množství cukru nahraďte xylitolem v poměru 1:1.
Pozor: nedávejte xylitol svým mazlíčkům, zvířata jej neumí metabolizovat a může být pro ně nebezpečný (podobně jako jiné běžné lidské potraviny: čokoláda, káva, atd.).
Co je glykemický index
Glykemický index udává rychlost vstřebávání sacharidů do krve. Tedy vyjadřuje, o kolik se zvýší hladina krevního cukru za cca 2 hodiny po jídle.