Jasmínová rýže je oblíbená pro svou lehce květinovou vůni a nasládlou chuť. Po uvaření je mírně lepivá. Hodí se do sladkých jídel, zapékaných a do asijské kuchyně.
Slzovka obecná známá také jako Jobovy slzy či Hato Mugi je stále častěji vyhledávána pro zpestření jídelníčku. Velmi oblíbená je u lidí s oslabenými ledvinami.
Použití
Slzovku můžete podávat jako součást přílohy v kombinaci s rýži, kuskusem nebo bulgurem. Uvařená a rozmixovaná se přidává do kaší, placek, pomazánek a nákypů. Výborná je i s houbami připravená jako "kuba".
Příprava
Slzovku propláchnětee a namáčejte alespoň 1 hodinu (nejlépe však přes noc) ve vodě. Poté vařte 1,5 hodiny.
Protože je slzovka časově náročná na přípravu, můžete si uvařit větší množství a skladovat v lednici (max. 2-3 dny).
Doporučené dávkování slzovky je 40g denně - cca 2 vrchovaté polévkové lžíce.