Parboiled není druh rýže, ale označení procesu zpracování. Rýže prochází speciálním procesem předvaření, kdy se namočí, spaří a usuší. Během těchto procesů se pomocí vysokotlaké páry vtlačí dovnitř zrna rozpuštěné vitaminy a minerální látky z povrchových vrstev. Díky této proceduře se parboiled rýže rychleji uvaří, nerozvaří se a nelepí. Navíc má až dvojnásobné množství vlákniny.
Použití parboiled rýže
Příloha - nejběžnější způsob použití rýže. Hodí se k masu, zelenině i omáčkám.
Nasladko, jako rýžová kaše
Do salátů - téměř se nerozváří a drží tvar, do salátů je vynikající, zkuste zakápnout trochou citrónu.
Chutná i samotná, dokonce i studená; jako náplň do tortill, do všech směsí z jedné pánve.
Jak připravit rýži
Rýži propláchněte a zvolna vařte v osolené vodě v poměru 2:1 (voda : rýže).
Jaký je rozdíl mezi vařením a dušením rýže, to si přečtěte si v našem samostatném článku "Jak uvařit rýži?" V dalším článku se dozvíte jaké jsou jednotlivé druhy rýže, jak dlouho se která rýže vaří a k čemu je nejvhodnější.