Kuskus je těstovina. Vyrábí se z krupice, nejčastěji z bílé pšeničné krupice případně celozrnné špaldové krupice, ale i z ječmene, prosa, nebo luštěnin.
Kuskus je maximálně univerzální surovina. Můžete s ním v kuchyni kouzlit, doslova za pár minut. Kuskus se nemusí vařit, stačí zalít horkou vodou a pod pokličkou nechat dojít. To je jeho hlavní přednost, ušetří vám spoustu času.
Kuskus je lehký a velmi dobře přijímá chutě a vůně. Můžete jej připravit nejběžnějším způsobem zalitím horkou vodou. Zkuste jej ale zalít vývarem, nebo napůl vodou a výpekem z masa, šťávou ze zeleniny. Můžete jej zalít i jakýmkoliv rostlinným mlékem a připravit kuskus nasladko.
Původem je kuskus tradiční severoafrické jídlo. Jméno kuskus je převzaté z arabštiny. Kuskus bílý je nejběžnější. Vybrat si můžete i celozrnnou variantu, nebo kuskus v biokvalitě.
Použití kuskusu?
Použijte jako přílohu, střídejte s rýží, bulgurem.
Použijte do rizota, do zapečených jídel, do směsí z jedné pánve.
Kuskus s masem, zeleninou, luštěninami.
Kuskus do salátu s čerstvou i tepelně upravenou zeleninou, do polévky.
Kuskus nasladko do dezertů, jako korpus, do sušenek, na nepečené cukroví, do různých ochucených kuliček. Také do kaše, do nákypů lívanců a dalších dobrot.
Jak připravit kuskus?
Jak kuskus připravíte krok po kroku si přečtěte v našem článku „Jak uvařit kuskus?“, kde najdete i fotopostup.
Kuskus je relativně neutrální chuti, nebojte se přidat koření, bylinky, strouhaný sýr ...
Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.