Červená čočka pochází z Turecka a postupně se rozšířila do celé Asie a dnes už i Evropy. Mezi oblíbené pokrmy s červenou čočkou patří indický dhál.
Červená čočka je zbavená slupky, takže nenadýmá jako jiné luštěniny. Červená čočka je vhodná i pro malé děti, mohou ji i kojící matky. Jmenuje se červená, nicméně je zbarvená spíše do oranžova, po uvaření je více do žluta.
Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, proto je příliš nekombinujte s masem, použijte je naopak místo masa. Čočka červená obsahuje, mimo jiné i železo. Pokud zkombinujete čočku a vitamín C dosáhneme snadněji vstřebávání železa do organismu. Zkuste prostě pokrmy z čočky jemně zakápnout citrónem.
Použití čočky
Červená čočka se snadno rozváří, její kašovitou konzistenci uplatníte při zahušťování omáček a polévek.
Použijte čočku do různých masozeleninových směsí a směsí z jedné pánve.
Skvělá je k zapékání místo masa do lasagni, nebo musaky.
Použijte čočku do pomazánek, nebo si připravte přímo čočkovou pomazánku se sušenými rajčaty a bylinkami, recept najdete v našich zdravých receptech.
Čočku přidejte do rizota, výborně ladí s rýží i bulgurem.