Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná tvrdá pšenice. Zrno se vyčistí, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky. Bulgur je bohatý na komplexní sacharidy. Obsahuje řadu vitamínů například vitamín A, fosfor, železo a hořčík.
Bulgur je příloha s osobitou oříškovou chutí, je lehce stravitelný. Je vhodný i pro děti. Vzhledem k tomu, že je bulgur již předvařený, jeho příprava je opravdu rychlá a snadná.
Pšeničný bulgur je surovina, která se v kuchyni neztratí. Tradičně se používá hlavně v zemích východu, kde se z něj připravuje například pilaf a používá se do teplých i studených salátů. V české kuchyni se bulgur používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům.
Použití bulguru?
Používá se nejčastěji jako příloha k masu, zelenině, omáčkám.
Hodí se tak pro přípravu rizot, nádivek a různých směsí z jedné pánve.
Použijte ho také jako zavářku do polévek, nebo do salátu teplých i studených, k zapékání.
Jak připravit bulgur?
To si přečtěte si v našem samostatném článku "Jak uvařit bulgur". V návodu najdete 3 různé postupy přípravy, včetně našeho osvědčeného, součástí je fotopostup.
Složení, specifikace a alergeny
Složení:
pšeničný bulgur* *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvÍ