Protein
Co je protein?
Protein neboli bílkovina je základním stavebním kamenem v lidském těle. Lidský organismus se bez bílkovin neobejde. Neukládají se do zásoby, získávají se pouze prostřednictvím stravy. Proteiny jsou nepostradatelné při tvorbě svalové hmoty, proto jsou tak oblíbené především u sportovců. Pomáhají se svalovou regeneraci a budováním svalové hmoty.
#ShowMore#
Proteiny obsahuje živočišná i rostlinná strava.
Živočišné bílkoviny mají vyšší podíl esenciálních mastných kyselin, proto se označují za plnohodnotné. Najdete je v libovém mase, kuřecím a králičím mase, rybách, zvěřině, kvalitní šunce, vejcích (hlavně v bílcích), nízkotučných sýrech a netučném tvarohu.
Mezi zdroje rostlinných bílkovin patří luštěniny, mandle, mák, sezamová semínka, sója a produkty ze sóji tempeh. Obecně mají nižší obsah tuku. Bílkoviny rostlinného původu neobsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny, proto se označují za neplnohodnotné.
Využít můžete také tzv. proteinové koncentráty, které se používají jako doplňky stravy k přirozeným zdrojům bílkovin, nejčastěji ve formě proteinového nápoje. Proteinový nápoj je snadno a rychle dostupný, hodí se po sportovním výkonu, ale i ráno a kdykoliv během dne.
Vyzkoušet můžete i proteinové kaše, jsou vhodné ráno, ke svačině, nebo před výkonem a proteinové tyčinky, které můžete jíst kdykoliv během dne. Pokud nestíháte, mohou být vhodnou náhradou jídla. Proteinové doplňky obsahují minimální množství tuku a sacharidů.
Jak poznáte, že tělu chybí bílkovin/protein?
Nejčastěji se nedostatek bílkovin projevuje pocitem hladu a větší chutí na sladké.
Zařaďte proteiny do svého jídelníčku, optimálně do 2 až 3 jídel denně. Výběr a množství doplňků s obsahem proteinu přizpůsobte vašemu aktivnímu tréninku.