Obiloviny
Obilí, obiloviny, anebo také cereálie patří k základním složkám výživy člověka. Patří sem rýže žito, ječmen, oves, pšenice a další. Zrna mohou být buď celá, jako například rýže, nebo broušená (zbavená slupek), dále pak rozemletá až krupici, vločky a mouku.
Obiloviny dělíme také podle obsahu lepku, který převážně obsahují všechny druhy. Obiloviny, které obsahují lepek jsou pšenice, včetně špaldy, která má však mnoho pozitivních vlastností oproti klasické pšenici, dále žito, ječmen a oves.
#ShowMore#
Ječmen se používá především k výrobě krupice a mouky, vyrábí se z něj i kávové náhražky.
Oves je nejoblíbenější především ve formě vloček, které mají své ustálené místo k snídani.
Žito se zpracovává na mouku, je tmavá a bohatá na výživové látky, používá se především k pečení chleba. Často se mísí s pšenicí, která je nejrozšířenějším druhem obilovin.
Specifickou odrůdou je pšenice špalda.
Mezi obiloviny přirozeně bezlepkové patří rýže, pohanka, jáhly (proso), amarant, quinoa, kukuřice, a některé druhy ovsa. Bezlepkové potraviny by měly být součástí běžného jídelníčku, a to i pokud lepek snášíte a nejste nuceni držet bezlepkovou dietu, jako lidé s nesnášenlivostí lepku.
Pokud některé z nich neznáte, přečtěte si na še návody na BLOGu - Jak uvařit quinou, jak uvařit bulgur, jak připravit kuskus a další.