NOMINAL Celozrnná mouka špaldová jemně mletá 1kg

Kód: VEGA-003610
35,50 Kč / ks 35,50 Kč / 1 kg
Skladem (30 ks)
Můžeme doručit do:
30.7.2021
Špalda je prastará odrůda pšenice, ceněná pro svou lehkou stravitelnost a bohatost živin.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Špalda je výjimečná svým složením a zajímavou chutí. Celozrnná špaldová mouka má příjemnou oříškovou příchuť a díky obsahu lepku má i dobré pekařské vlastnosti. Tato od firmy NOMINAL má vysokou potravinářskou kvalitu a pochází z vlastní produkce na Českomoravské vrchovině.

Použití

Ideální na jakékoliv pečení - slané i sladké.
Chléb, pečivo, různé placky, palačinky, lívance, vafle, sladké i slané koláče, křehká i kynutá těsta, různé sušenky, cukroví a krekry.
Používejte samostatně nebo v kombinaci s jiným druhem mouky.

Firma Nominal

se věnuje pěstování pšenice špaldy již od svých počátků a špalda se stala jejich ústřední plodinou. Tato plodina má vysokou nutriční hodnotu a ve své celozrnné podobě i významný obsah jemné vlákniny, která pomáhá udržovat v kondici střevní peristaltiku a trávení a příznivě ovlivňuje imunitní systém.

Více o špaldě

Pšenice špalda patří mezi obiloviny pluchaté, to znamená, že zrno zůstává i po sklizni uzavřeno mezi pluchou a pluškou (obalové vrstvy zrna). Vnitřek špaldového zrna tvoří endosperm. Ten má uvnitř moučné jádro (zásobní škrob), kolem něj je aleuronová vrstva (v ní jsou přítomny bílkoviny). Na povrchu jsou obalové vrstvy. Při sklizni se sbírají klásky a ty se musí vyloupat. Vyloupaných zrníček je tedy 50-60 % sklizených klásků.

Obsah bílkovin se pohybuje ve špaldě zpravidla mezi 14-19 %. Co se týká aminokyselinového složení, je prakticky totožné s pšenicí setou. Množství lepkového podílu bývá podobné. Tuk špaldy obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Špalda je podobně jako pšenice setá zdrojem vitamínů B, E, Z, minerálních látek (fosfor, draslík, železo, zinek, mangan, hořčík a další). Jejich množství je samozřejmě závislé i na podmínkách, v jakých se rostlina pěstuje. Dietní vláknina obsažená v celozrnné špaldové mouce má krátká vlákna a je dobře přijímána organismem.

Špalda je také ceněna pro snadnou stravitelnost a stimulující vliv na imunitní systém. Špalda obsahuje lepek a je proto nevhodná pro celiaky.
Špalda se skladuje až do zpracování jako neloupané klásky. Špaldové zrno je totiž pevně obalené pluchami, což působí jako přirozená ochrana před hmyzem, houbovými nečistotami a jinými negativními vlivy. 

Složení, specifikace a alergeny 

Složení:
100% celozrnná pšenice špalda
Specifikace výrobku:
Špaldová mouka - celozrnná jemně mletá
lepek

Výživové údaje na 100g

Energetická hodnota 1 445 kJ / 342 kcal

Tuky:2,2g
z toho nasycené mastné kyseliny:0,3g
Sacharidy:62g
z toho cukry:2,3g
Bílkoviny:14g
Sůl:<1,01g
Vláknina:
14g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: