Špaldu dnes není třeba představovat. Už se dostalo do povědomí společnosti, že se jedná o starou nešlechtěnou odrůdu pšenice. Špalda má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe stravitelná.
Proto je špaldová mouka čím dál víc oblíbená a v mnoha domácnostech klasickou pšeničnou mouku plně nahradila.
Celozrnná mouka obsahuje vlákninu a další cenné látky, které se nacházejí v obalu a klíčcích zrn. Ty v bílé mouce nenajdete. Celozrnná mouka má oproti klasické, tmavší barvu právě proto, že osahuje klíčky i obal zrna.
Použití
Celozrnnou mouku můžete použít na pečení chleba, buchet, koláčů, nebo k zahušťování pokrmů.
Pokud se s celozrnnou moukou teprve seznamujete, nahraďte jí v receptu 1/3 množství mouky a postupně zvyšujte poměr.