Natural Jihlava GHÍ - přepuštěné máslo (ghee) 400g

Kód: NATURAL-09262
136 Kč / ks 34 Kč / 100 g
Skladem (2 ks)
Můžeme doručit do:
3.8.2021
Ghí nebo také Ghee či ghíčko je bezvodý máselný tuk, který vzniká přepuštěním másla.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Co je ghí?

Ghí je kvalitní máslový tuk, který se vyrábí přepouštěním klasického másla. Ač ghí získává na oblíbenosti hlavně posledních pár let, jeho výroba sahá daleko do minulosti. Už samotný název pochází ze sanskrtu a je doslovný překladem spojení "přepuštěné máslo". U nás se s ním setkáte třeba v kuchařkách Dobromily Rettigové, která na ghíčko nedala dopustit.

Jak ghí používat

Přepuštěné máslo neobsahuje vodu, tak jako máslo běžné. I díky tomu má vysoký kouřový bod cca 250°C, což oceníte zejména při smažení (nedochází k jeho přepalování). Restovat můžete maso, zeleninu, vajíčka,...
Ghí můžete přidat do polévky, do těsta i cukroví. ideální na maštění brambor, sladkých knedlíků a placek.
Ghíčkem si můžete namazat chleba a posypat naší oblíbenou Kouzelnou solí od Sonnentoru.

Proč používat ghí

Jak už bylo řečeno výše, ghee je díky vysokému kouřovému bodu vynikající na smažení, protože nedochází k jeho přepalování.
Je bohaté na vitamíny rozpustné v tucích (tedy A, D, E a K).
Je bohaté na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou pro náš organismus důležité.
Má vysoký obsah CLA (Konjugovaná kyselina linolová).

Jak skladovat ghí

Ghí nemusíte skladovat v chladu, přesto doporučujeme nechat ho v ledničce. Vycházíme z naší zkušenosti - prodlužíte si jeho trvanlivost. Pokud víte, že máslo nestihnete spotřebovat, můžete ho bez obav zamrazit.
Také je velmi důležité, používat k nabírání másla vždy čistou lžičku, aby nedošlo ke kontaminaci! Ghee je na toto poměrně náchylné.

Jak vyrobit ghí doma?

Dobré ghee si můžete vyrobit doma. Není na tom nic těžkého, zvolit můžete pomalý postup výroby nebo rychlý, kde ale hrozí, že máslo připálíte.
Než začnete se samotnou výrobou, připravte si hrnec, děrovanou lžíci, naběračku, jemný cedník (ne plastový) nebo plátýnko a čisté sklenice na uchování ghíčka.
Postup výroby ghí:
Máslo (rozhodně se vyplatí nešetřit na kvalitě) nechte rozpustit v hrnci, a stáhněte plamen či snižte teplotu tak, aby máslo jen lehce probublávalo a "šumělo". Hrnec nezakrývejte pokličkou. Občas z másla sundejte pomocí děrované lžíce pěnu, která má zajímavou chuť a rozhodně je škoda ji vyhodit. Použijte ji třeba  k dochucení palačinek. V másle ji můžete i nechat, pěna klesne ke dnu a ghíčko tím získá lehce oříškovou vůni. Při cedění se pak pěna z ghíčka vyfiltruje.
Ke konci procesu začne máslo "průhlednit", ustává šumění a vy začínáte vidět na dno. Nakonec je máslo krásně průhledné a nešumí. V tuto chvíli hrnec stáhněte z plotny, máslo nechte chvilku zchladnout a přeceďte do skleniček.

TIP: Pokud použijete tzv. pomalý hrnec máte to prakticky bez práce a hrozby připálení.

Složení:
99,3 % mléčný tuk, max 0,5 % vody
může obsahovat stopy mléčných složek


Doplňkové parametry

Kategorie: Ghí (ghee) - přepuštěné máslo
Specifikace produktu: Přepuštěné máslo
Bez éček: Ano
Výživové údaje na 100 g: 3 677kJ/ 894 kcal
z toho nasycené mastné kyseliny: 59,58 g
Bílkoviny: 0,1 g
Sacharidy: 0,1 g
z toho cukry: 0,1 g
Sůl: 0 g
Vyrobeno: ČR
Obal: Sklo

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: