Rostlinná mléka, nápoje a smetany
Rostlinné mléko, nápoj a smetana není produktem mléčných žláz savců, jedná se o rostlinný nápoj, který má ale stejné využití jako klasické mléko. Je to rostlinná alternativa běžného kravského (kozího, ovčího) mléka s lepší stravitelností.
Rostlinná mléka, nápoje i smetany mají mnoho podob dle toho, ze které vstupní potraviny se vyrábějí. Převážně jsou vyráběna z obilovin, z různých semen nebo ořechů. Nápoje například rýžové, mandlové, sójové, ovesné, pohankové, kokosové, a další.
#ShowMore#
Proč zvolit rostlinné mléko?
- Rostlinné mléko je lépe stravitelné
- Nezpůsobují alergie
- Mnohé z nich jsou bezlepkové (pozor ne všechny)
- Rostlinné nápoje neobsahují cholesterol,
- obsahují vlákninu, vitamíny a minerály.
- Obsahují také sacharidy a nenasycené tuky.
- můžete si vybrat z mnoha příchutí
Jak poznáte kvalitní rostlinné mléko?
Kvalitu vybírejte podle množství základní suroviny! Čím vyšší je množství vstupní suroviny, tím lepší chuť.
Rozdělení a použití rostlinných nápojů
Rostlinná mléka neboli alternativa mléka jsou tekuté a můžete je použít napřímo, k přípravě kakaa, do smoothie, do kávy, anebo k pečení a přípravě sladkých dezertů.
Rostlinné nápoje jsou převážně sušené ve formě prášku. Vstupní suroviny jsou stejné. Sušené rostlinné nápoje můžete přidávat do kaše, do smoothie k přípravě pudinků, omáček, na pečení i do kávy.
Rostlinné smetany představují lahodnou a zdravou alternativu k mléčným smetanám. Pro teplou i studenou kuchyni na vaření a pečení. Jídlo připravené s rostlinnou smetanou bude spíše lehké, dobře stravitelné. Pozor, většina se nehodí ke šlehání, na to jsou příliš málo tučné.