Kuskus
Nejprodávanější
Kuskus můžete nalézt také pod názvem Couscous nebo Cous Cous, je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Je to spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene, prosa anebo dalších surovin. Kuskus patří mezi těstoviny, ač svým drobným tvarem připomíná spíše obiloviny. Jeho využití je ale opravdu široké. Jeho největší předností je, že se NEvaří, pouze se zalévá vroucí vodou.
Kuskus nejčastěji seženete bílý pšeničný, velmi oblíbená je ale také celozrnná varianta a kuskus z pšenice špaldy. V prodejnách zdravé výživy ale natrefíte i na cizrnový kuskus, kuskus z červené čočky, ječmenný a další.
#ShowMore#
Jak jíst kuskus?
- Pokud kuskus správně připravíte, je nadýchaný a lehký, proto je tak oblíbený do salátů. Skvěle chutná ochucený čerstvými bylinkami, smíchaný s opečenou zeleninou, tofu, sýrem i masem.
- Můžete jej připravit jako kaši, jako dezert, upéct z něj sušenky, nebo koláč, zapéct, použít do polévky, jako náplň do zeleniny, přílohu. Máte stovky možností, pokud se rozhodnete i střídat druhy kuskusu, čeká vás opravdu pestrý jídelníček.
- Kuskus chutná i studený, je ideální přílohou oběda do krabičky.
Vůbec se kuskusu neobávejte a popusťte svou kulinářskou fantazii. Jeho příprava je tak jednoduchá, že to zvládnou i děti.
Kuskus, zejména pak v celozrnné variantě, je zdrojem vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek, obsahuje více vlákniny oproti svojí bílé variantě.
Jak na přípravu kuskusu? článek
Jaké jsou další výhody kuskusu a tipy na přípravu?
- Vzhledem k jeho velikosti, kuskus jsou opravdu drobounké kuličky, jej můžete dávat dětem do prvních příkrmů i bez mixování. V případě těch opravdu malých dětí, ale volte raději kuskus bílý, ne celozrnný.
- Ke kuskusu je dobré přidat malé množství tuku, oleje, který krásně zrníčka obalí a hotový kuskus bude nádherně nelepivý. Tím, že se kuskus nemusí vařit, můžete použít i druhy olejů, které jsou určené pouze pro studenou kuchyni i oleje různě ochucené a tím opět vylepšit chuť výsledného jídla.
- Kuskus přímo láká k použití méně tradičních kombinací, skvěle bude chutnat i s exotickým ovocem jako je granátové jablko nebo ananas.
- Výborný je například s kozím sýrem a hruškou. Hodí se do středomořské kuchyně k rybám, smíchejte s rajčaty a mozzarellou.
- Zalít jej také můžete místo vody vývarem a do přípravy sladkých jídel použijte místo vody mléko, třeba kokosové.