Při klíčení se v semenech začnou dít skutečně zázračné věci. Množství živin se při klíčení semen mnohonásobně zvýší. Např. jenom obsah vitamínu C se může zvýšit o 500% a to na úkor cukrů. Výrazně se také navýší obsah vitamínu B-komplexu.
Rostlinné výhonky se používají k výživě lidí již po tisíciletí. Posilují imunitu, srdce, zvyšují bdělost, celkově přispívají k prodloužení života.
Výhonky obsahují opravdu mnoho vitaminů, především vitamíny A,C,D,E,K, a B- komplexu. dále jsou zdrojem vápníku, fosforu, magnezia, železa a a enzymů.
Enzymy obsažené v klíčcích napomáhají trávení a pomáhají přeměňovat potravu na energii.
Jak klíčit ?
Budete potřebovat nakličovací misku, semena a vodu.
Nejdéle po 6-8 hodinách vyměňte vodu v misce a sítko se semínky propláchněte pod tekoucí vodou. Opakujte alespoň 2x denně, ideálně ale 4x denně.
Každá semínka potřebují různou dobu k naklíčení. Některá praskají už druhý den, třetí den začínají klíčit. Na jiné si počkáte klidně týden.
Pokud začínáte, vyberte si mungo, je na klíčení nejjednodušší.
Velmi oblíbené jsou také směsi semen, nebo mix ke klíčení. Z jednodruhových můžete vybírat čočku, hrách, cizrnu, ředkvičky, řeřichu, pískavici, mungo, adzuky, a další.
Pokud nechcete kupovat semínka přímo určená ke klíčení, kupte jakákoliv, jen dejte pozor, aby nebyla loupaná a tepelně zpracovaná, taková vám opravdu nevyklíčí.
Pokud klíčíte pouze pro sebe, nebo malé množství a častějí, postačí vám jednopatrová miska na klíčení Tescoma.
Pokud chcete mít v kuchyni opravdovou zahrádku a na talíři plno čersvých zelených rostlinek pořiďte si třípatrovou nakličovací misku Provita.
Používejte k přímé spotřebě do salátů, na chleba, do pomazánek a obložených baget, jako ozdobu k hlavním jídlům, do polévky.
Jezte kdykoliv a kdekoliv.