Jak uvařit polentu

Kukuřičná krupice x polenta

Jaký je mezi nimi rozdíl? V podstatě se jedná o ten samý produkt. Z kukuřičné krupice připravíte skvělou polentu. A dosáhnout toho můžete dvěma způsoby. Uvaříte kukuřičnou krupici, která je hrubší a déle se vaří (až 45 minut).
Anebo si koupíte kukuřičnou krupici instantní, která je často označena přímo slovem „polenta“. Je jemnější a připravená je doslova za pár minut.

Kukuřičná krupice x polenta rozdíl

Co přesně je polenta?

Polenta je název pro kukuřičnou kaši, která se tradičně připravuje především v Itálii. Polentu pak můžete použít jako přílohu, polentovou kaši. Hodí se k masu i zelenina. Její chuť je poměrně nevýrazná.
Polentovou kaši můžete hotovou vylít na plech, nechat vychladnout. Pak polentu nakrájejte na kostky a dál upravujte. Můžete ji opékat na pánvi, v troubě, nebo na grilu.

Jak uvařit kukuřičnou krupici?

Osolte vodu a přiveďte k varu. Za stálého míchání vsypte krupici. Vařte na mírný plamen asi 35-45 minut, přiklopené. Občas odklopte a důkladně zamíchejte. Nezapomeňte, krupice se snadno přichytí na dno hrnce. Jakmile krupice zhoustne a začne probublávat a prskat, přilijte asi lžíci olivového oleje. Pozor hustá kaše opravdu nepříjemně prská.

Jak uvařit polentu?

Osolte vodu a přiveďte k varu. Vsypte polentu. Na mírném plameni vařte zhruba 5-7 minut, stále míchejte. Jakmile kaše zhoustne, odstavte a přidejte lžíci másla nebo olivového oleje, kaše tak bude krásně jemná.
Pro přípravu polenty použijte 4x větší množství vody. Tedy na 50 g polenty budete potřebovat 200 ml vody.
Na 4 porce použijte 200 g polenty.

 Jak uvařit polentu?

TIPY na použití polenty

Polentová kaše sladká
Polentu vařte 1-2 minuty ve vodě nebo v mléce například mandlovém. Ochuťte jak jste zvyklí, ovocem, čokoládou, skořicí, semínky, sirupem.

Polentová kaše slaná
Polentu vařte 1-2 minuty ve vodě a přidejte strouhaný sýr, pepř, nasekané čerstvé bylinky, česnek, sušená rajčata, ochucený olivový olej, sójovou omáčku, miso, lahůdkové droždí. Podávejte jako přílohu k masu nebo zelenině.

Polentový knedlík
Pro přípravu knedlíku nejprve uvařte slanou kaši, ale uberte vodu. Na 100 g polenty použijte cca 350 ml vody. Hotovou kaši vylijte na plech vyložený potravinářskou fólií. Pomocí fólie polentu zamotejte do válečku, konce zatočte jako u bonbónu. Nechte ztuhnout v lednici. Pro podávání nakrájejte a opečte nasucho.

Polenta jako korpus
Polentovou kaši můžete použít i jako základ pro přípravu pizzy. Nasladko jako korpus koláče. Základní kaši vždy přizpůsobte výslednému pokrmu a ochuťte.

Jak uvařit polentu
Vytvořeno30.06.2020
Budete potřebovat

Country Life Polenta "1 min." BIO 400g

Country Life Polenta "1 min" BIO 400g
Skladem 5 ks
38,64 Kč bez DPH42,50 Kč

Polentový knedlík 500g

Polentový knedlík 500g
Skladem více jak 5 ks
26,00 Kč bez DPH29,90 Kč

Country Life Krupice kukuřičná hrubá BIO 400g

Country Life Krupice kukuřičná hrubá BIO 400g
Skladem více jak 5 ks
21,73 Kč bez DPH23,90 Kč

Country Life Krupice kukuřičná jemná BIO 400g

Country Life Krupice kukuřičná jemná BIO 400g
Skladem více jak 5 ks
21,73 Kč bez DPH23,90 Kč
Vložit vybrané produkty do košíku
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím