Jak uvařit polentu

Kukuřičná krupice x polenta

Jaký je mezi nimi rozdíl? V podstatě se jedná o ten samý produkt. Z kukuřičné krupice připravíte skvělou polentu. A dosáhnout toho můžete dvěma způsoby. Uvaříte kukuřičnou krupici, která je hrubší a déle se vaří (až 45 minut).
Anebo si koupíte kukuřičnou krupici instantní, která je často označena přímo slovem „polenta“. Je jemnější a připravená je doslova za pár minut.

Kukuřičná krupice x polenta rozdíl

Co přesně je polenta?

Polenta je název pro kukuřičnou kaši, která se tradičně připravuje především v Itálii. Polentu pak můžete použít jako přílohu, polentovou kaši. Hodí se k masu i zelenina. Její chuť je poměrně nevýrazná.
Polentovou kaši můžete hotovou vylít na plech, nechat vychladnout. Pak polentu nakrájejte na kostky a dál upravujte. Můžete ji opékat na pánvi, v troubě, nebo na grilu.

Jak uvařit kukuřičnou krupici?

Osolte vodu a přiveďte k varu. Za stálého míchání vsypte krupici. Vařte na mírný plamen asi 35-45 minut, přiklopené. Občas odklopte a důkladně zamíchejte. Nezapomeňte, krupice se snadno přichytí na dno hrnce. Jakmile krupice zhoustne a začne probublávat a prskat, přilijte asi lžíci olivového oleje. Pozor hustá kaše opravdu nepříjemně prská.

Jak uvařit polentu?

Osolte vodu a přiveďte k varu. Vsypte polentu. Na mírném plameni vařte zhruba 5-7 minut, stále míchejte. Jakmile kaše zhoustne, odstavte a přidejte lžíci másla nebo olivového oleje, kaše tak bude krásně jemná.
Pro přípravu polenty použijte 4x větší množství vody. Tedy na 50 g polenty budete potřebovat 200 ml vody.
Na 4 porce použijte 200 g polenty.

 Jak uvařit polentu?

TIPY na použití polenty

Polentová kaše sladká
Polentu vařte 1-2 minuty ve vodě nebo v mléce například mandlovém. Ochuťte jak jste zvyklí, ovocem, čokoládou, skořicí, semínky, sirupem.

Polentová kaše slaná
Polentu vařte 1-2 minuty ve vodě a přidejte strouhaný sýr, pepř, nasekané čerstvé bylinky, česnek, sušená rajčata, ochucený olivový olej, sójovou omáčku, miso, lahůdkové droždí. Podávejte jako přílohu k masu nebo zelenině.

Polentový knedlík
Pro přípravu knedlíku nejprve uvařte slanou kaši, ale uberte vodu. Na 100 g polenty použijte cca 350 ml vody. Hotovou kaši vylijte na plech vyložený potravinářskou fólií. Pomocí fólie polentu zamotejte do válečku, konce zatočte jako u bonbónu. Nechte ztuhnout v lednici. Pro podávání nakrájejte a opečte nasucho.

Polenta jako korpus
Polentovou kaši můžete použít i jako základ pro přípravu pizzy. Nasladko jako korpus koláče. Základní kaši vždy přizpůsobte výslednému pokrmu a ochuťte.

Jak uvařit polentu
Vytvořeno30.06.2020
Budete potřebovat

Country Life Polenta "1 min." BIO 400g

Country Life Polenta "1 min." BIO 400g
Skladem 4 ks
38,64 Kč bez DPH42,50 Kč

Polentový knedlík 500g

Polentový knedlík 500g
Očekáváme naskladnění
26,00 Kč bez DPH29,90 Kč
Tento produkt nelze zakoupit

Country Life Krupice kukuřičná hrubá BIO 400g

Country Life Krupice kukuřičná hrubá BIO 400g
Skladem více jak 5 ks
21,73 Kč bez DPH23,90 Kč

Country Life Krupice kukuřičná jemná BIO 400g

Country Life Krupice kukuřičná jemná BIO 400g
Očekáváme naskladnění
21,73 Kč bez DPH23,90 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vložit vybrané produkty do košíku
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím