Jak uvařit pohanku?

Jak uvařit pohanku?

Pohanku rozeznáte už podle barvy. Pokud má barvu světlou (světle zelenou), znamená to, že prošla mechanickým loupáním. Takovou pohanku stačí propláchnout teplou vodou a uvařit.
Pokud má barvu tmavší (tmavě hnědou) a je cítit kouřem, znamená to, že prošla při loupání vysokým teplem, kdy se samozřejmě ničí cenné látky běžně obsažené v pohance, ale hlavně zůstane jakási pachuť. Takovou pohanku propláchněte hned několikrát.

Pokud můžete, určitě si vyberte tu světlou, je chutnější.

pohanka rozdíl kroupy a lámanka

Pohanka je přirozeně bezlepková potravina. Díky obsahu rutinu se doporučuje její konzumace především starším lidem, rutin má příznivý vliv na pružnost cév. Dále obsahuje měď, selen a mangan.

Běžně se můžete setkat hlavně s pohankovými kroupy a pohankou lámankou.

Loupaná pohanka = kroupy
Nejčastěji se používá jako běžná příloha. Vaří se v poměru 1 : 1,5-2 (na jeden díl pohanky, až 2 díly vody).

Pohanku přeberte, odstraňte případná stébla, jiná semínka, kamínky. Důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, nebojte se dobře osolit, zalijte vodou a přiveďte k varu.

V tuto chvíli si můžete vybrat ze dvou způsobů přípravy (stejně jako u přípravy rýže).

Pohanku vařte cca 15 minut. Ke konci vaření ochutnávejte. Pohanka by měla být příjemně měkká, ale stále pevná na skus.

anebo

Pohanku duste. Přiklopené vařte 5 minut. Pak pohanku odstavte, neodkrývejte poklici a nechte dojít ještě asi 20 minut. Nebuďte zvědaví a nenakukujte pod pokličku, aby mohla pohanka v klidu změknout a vstřebat všechnu vodu.

Použijte jako přílohu k masu, k omáčkám, na přípravu rizota, do polévky. Opravdu skvěle se hodí například do bramboračky nebo česnečky.

 pohanka kroupy

Pohanková lámanka = nalomené části pohankových semen

Oproti pohankovým kroupám se vaří kratší dobu a může se lehce rozvářet. Postačí vám pár minut (3-4 minuty), poměr pohanky a vody je stejný jako u pohankovoých krup.

Použijte ji na kaši, nebo do karbanátků a sekané, do pomazánek.

pohanka lámanka

 Pozor! Pohanka na světle a vzduchu oxiduje, proto pohanku skladujte raději na tmavém místě.

Co se hodí k pohance?

Tradiční, pro někoho trochu výraznější suroviny, jako je česnek, cibule, houby, výrazné sýry, a bylinky.

Pohanka je stále živé zrno, takže je vhodná k nakličování. Dejte ale pozor, abyste nakličovali jen tu loupanou mechanicky (světlou)!

V obchodech se zdravou výživou seženete například i pohankovou mouku. Nezapomínejte, že pohanka má o něco výraznější oříškovou chuť. Použijte ji například do kořeněných buchet nebo cukroví. Zkuste třeba slané pohankové palačinky. Velmi oblíbené jsou i pohankové těstoviny.

 

jít nakupovat

 

RYCHLÉ RECEPTY Z POHANKY

Pohankové rizoto

  • Uvařte pohanku podle návodu. (Rizoto bude ještě chutnější, pokud použijete zeleninový vývar místo vody).
  • Na pánvi, na lžíci oleje orestujte cibuli, česnek, papriku, cuketu, hrášek (použijte oblíbenou zeleninu).
  • Míchejte, až zelenina změkne.
  • Přimíchejte uvařenou pohanku, osolte, opepřete, přidejte bylinky podle chuti.
  • Můžete vmíchat i pár lžíc čerstvého sýru, posypat feta nebo kozím sýrem.

Tip! Pohanka skvěle chutná i v kombinaci s mačkanými nebo opečenými bramborami.

Pohanková pomazánka

  • Uvařte pohankové kroupy podle návodu a rozmixujte. Nebo použijte pohankovou lámanku a nechte lehce rozvařit.
  • Přidejte prolisovaný česnek, bylinky podle chuti, pepř, lžíci oleje a dobře promíchejte.
  • Stejně jako u rizota můžete přidat lžíci čerstvého sýru nebo jiný sýr výraznější chuti.
  • Pomazánka je výborná na chleba. 

 

Jak správně uvařit pohanku?
Vytvořeno21.01.2020
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím