Ostropestřec je jedno nebo dvouletá bylina s nepravidelně ostnatými listy a červených až fialovým květem. Dorůstá do výše 2 metrů a vhledem připomíná bodlák. Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) se přirozeně vyskytuje ve Středomoří, na Kanárských ostrovech a v Asii. Postupem času zdomácněl i ve střední Evropě, a proto ho můžeme vidět i u nás. U ostropestřce se sbírají ta nejzralejší semena na konci léta a usuší se. Ostropestřec se pak následně využívá k výrobě čajů, olejů, tinktur i tablet.
Ostropestřec mariánský
Jak připravit čaj s ostropestřce
1 zarovnanou polévkovou lžíci zalijeme 1/4 l vroucí vody a necháme 10 - 15 minut v přikryté nádobě vyluhovat. Pro zvýšení účinku 5 minut povaříme. Můžete přidat do jogurtu, kaše či domácího musli.
Doporučené dávkování
Maximálně 2 šálky za den.
Účinná látka
Sylimarin: 1,85 g na 100 g, v doporučené denní dávce (16 g) – 290 mg.
Chuť a vůně ostropestřce
Zalitím tohoto čaje získáte skoro bez chuti odvar zakalené a až bílé barvy. U ostropestřce nehledejte výraznou chuť tato bylina je výrazná hlavně svými účinky.
Může obsahovat lepek, sóju, arašídy, skořápkové plody a sezam.
Upozornění
Nepřekračujte doporučenou denní dávku! Výrobek není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy a osoby s vysokým krevním tlakem. Nesmí se používat jako náhrada pestré stravy. Uchovávejte mimo dosah malých dětí! Zalévejte vodou s teplotou max. do 50°C.
Případný výskyt skvrn na balení je způsobený obsahem olejovitých látek a nesnižuje kvalitu výrobku!
Skladování
Skladujte v suchu a temnu. Balení po otevření důkladně uzavřete, po otevření konzumujte do 1 měsíce!