Ghee (ghí) - máselný tuk

04.07.2016Všechny novinky


Ghí je druh oleje. Hraje důležitou roli v indické kuchyni.

Pokud si chcete ghí připravit doma pak Vám pomůže následující postup... 

1. zahřívejte máslo v hrnci se silným dnem na mírném plameni, dokud se nezačne vařit
2. jakmile se na povrchu objeví bílá pěna seberte ji stáhněte teplotu na minimum. POZOR aby jste ghí nepřipálili.  Barva mu sí být zlatě žlutá, ne nahnědlá !!!
3. nakonec ho opatrně přelijeme přes jemné sítko a necháme ho zchladnout na pokojovou teplotu

Oproti obyčejnému máslu, které se přepaluje, má ghí vyšší kouřový bod 200- 250 °C ( to je teplota při které olej nebo tuk začíná kouřit- znehodnocuje se).


Ghí neobsahuj sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemohou jíst mléčné výrobky.
 


Pokud, ale nechcete připravovat ghí doma, a přesto chcete jeho chuť
vyzkoušet třeba  při základu do polévky či na plačinky a lívanečky 
můžte ghí koupit již hotové :-) 




Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím