Nejvíce zastoupenou živinou v ovsu jsou sacharidy, které se díky struktuře zrna lehce asimilují a pomalu vstřebávají. Oves tak dokáže tělu poskytnout zásobu energie na několik hodin. Nachází se něm v malém množství i fruktóza. Její předností je, že k vniknutí do buněk nepotřebuje inzulín – proto se oves doporučuje diabetikům.
Návod k přípravě
Nejlepší způsob, jak jíst oves a získat z něj všechny živiny, je v podobě vloček. Vločky se mohou vařit v sójovém nápoji či zeleninovém vývaru. Uvařené v mléku, podávané s medem a kousky jablek nebo banánů tvoří výborné snídaně pro děti, mládež, sportovce a těhotné či kojící ženy.
Složení, specifikace a alergeny
Složení:
Vločky ovesné.
Specifikace výrobku:
Mlýnský obilný výrobek – vločky.
Alergeny:
lepek, může obsahovat arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu.