Černá sůl neboli Kala namak je nerafinovaná sůl, která má typickou chuť po vajíčkách. Je to díky vysokému obsahu síry. Může tak nahradit skutečné vejce např. v pomazánkách, což oceňují hlavně vegani.
Černá sůl je bohatá na minerály, a to hlavně železo. Oproti běžné soli obsahuje málo sodíku. Není jodizovaná ani nijak chemicky upravovaná.
Černá sůl je běžná v indické kuchyni. Pro své blahodárné účinky je používána i v tradiční ajurvédské medicíně.
Použití:
Solí můžete nahradit chuť vajíček v běžných pokrmech - v pomazánkách, tofu omeletách,... Černá sůl zajímavě dochutí čerstvé ovoce např. banány. Využijete ji i do salátů, čatní, pickles.
Pozor: Černá sůl kvůli své chuti rozhodně nemůže sloužit jako náhrada běžné soli!!
Složení:
Jedlá sůl kamenná Může obsahovat stopy lepku. Chraňte před teplem a vlhkem.