Také jste si oblíbili quinou? A zkoušeli jste jiné druhy než klasickou bílou? Červená quinoa je stejně jako běžná bílá a netradiční černá quinoa bezlepková, dobře stravitelná a výživově velmi hodnotná pseudoobilovina. Liší se jen nepatrně konzistencí: červená a černá quinoa zůstává v uvařeném stavu o něco pevnější a křupavější.
Použití:
Všechny druhy se krásně kombinují v salátu nebo rizotu. Quinoa představuje výbornou alternativu k rýži či kuskusu. Mouka z této plodiny se skvěle hodí k přípravám těsta při bezlepkové dietě. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.
Návod k přípravě:
Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 šálky vody na 1 šálek obiloviny) po dobu 14-18 minut.