Quinoa je velmi snadno stravitelná. Je hotová za 15 minut. Nejčastěji seženete quinou bílou, vyzkoušet můžete ale i červenou nebo černou, se kterými vytvoříte na talíři hotová barevná kouzla. Všechny tři varianty chutnají prakticky stejně, ale červená a černá zůstávají po uvaření pevnější, lépe drží tvar. Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilnina. Připravte ji nasladko i naslano. Chutná teplá i za studena. Quinoa neboli Merlík chilský.
Vyberte si biokvalitu. Praktické větší balení.
Použití quinoy?
Používejte podobně jako rýži, do rizota, k masu, zelenině, skvěle se hodí k asijským pokrmům i omáčkám.
Do salátů – teplých i studených, quinoa je nadýchaná a lehká, do salátů je proto ideální.
Jako náplň, podobně jako kuskus – do plněných paprik, rajčat, zapečených cuket.
Jako snídaňovou kaší, do dezertů i koláčů.
Do karbanátků a placiček.
Jak připravit Quinou?
Quinoa obsahuje saponiny, hořké látky, které chrání semeno, proto ji vždy před vařením propláchněte horkou vodou! Návod „Jak uvařit quinou“ najdete v našem dalším článku na Blogu, včetně fotopostupu. Inspiraci na vaření načerpejte v našich zdravých receptech
Proč kupovat quinou v biokvalitě?
Biopotraviny jsou produkovány za přísného dodržování nastavených pravidel a prochází systémem průběžných kontrol. Následná certifikace zaručuje kvalitu původu produktu, ale i produkci v souladu s přírodou, šetrným způsobem a mnoho dalšího. V neposlední řadě kvalitu produktu zaručují i obchody se zdravou výživou, které prochází pravidelnou kontrolou a certifikací, co se týče uskladnění a zacházení s potravinami.