Velká zelená čočka je velmi podobná čočce hnědé. Po uvaření je hnědo-zelená a chutná jako neloupaná červená čočka. Čočka na kyselo nebo čočková polévka je klasika české kuchyně, ale zkuste čočku přidat také do salátů, použít místo masa do mussaky nebo lasagní, a co takhle čočkové karbanátky, nebo čočkové ragú. Čočka sice pochází z Asie a nejvíce je oblíbená v Indii, ale i u nás už zdomácněla.
Velká zelená čočka se před vařením nemusí namáčet. Pokud ale chcete vaření urychlit, čočku namočte předem na 2 hodiny.
Jak použít čočku?
polévky - čočku přidejte do zeleninové polévky, připravte čočkovou polévku,
kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením,
zapečená - čočku můžete zapékat podobně jako mleté maso, např. na lasagne nebo musaku.
Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, proto je příliš nekombinujte s masem, použijte je naopak místo masa.
Proč kupovat čočku v biokvalitě?
Biopotraviny jsou produkovány za přísného dodržování nastavených pravidel a prochází systémem průběžných kontrol. Následná certifikace zaručuje kvalitu původu produktu, ale i produkci v souladu s přírodou, šetrným způsobem a mnoho dalšího. V neposlední řadě kvalitu produktu zaručují i obchody se zdravou výživou, které prochází pravidelnou kontrolou a certifikací, co se týče uskladnění a zacházení s potravinami.