Čočková sekaná s tempehem a žampiony

Čočková sekaná s tempehem a žampiony

Veganská varianta masové sekané, kterou si pro její chuť oblíbíte hned po prvních ochutnání!

Připravíme si:

Postup:

Čočku propláchneme a necháme namočenou na zhruba 2 hodiny. Poté ji slijeme a uvaříme v čerstvé vodě po dobu asi 40 minut (dokud nezměkne - může se i trošku rozvařit). 

4 lžíce lněných semínek (hnědých) rozmixujeme s půl hrnkem vody. Vznikne gelovitá hmota, která bude plnit funkci vajec. Sekaná díky lněným semínkům bude držet pohromadě. 

Slunečnicová semínka opražíme nasucho na pánvi. Opražená je přesypeme do misky. 

Na trošce olivového oleje osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku, prolisovaný česnek, tempeh nakrájený na kostičky a žampiony, taktéž pokrájené. Za stálého míchání počkáme, dokud žampiony nepustí šťávu. Až se tak stane, přidáme bylinky nebo bylinkové pesto. 

Uvařenou čočku scedíme, dáme do velké mísy, přidáme gel z lněných semínek, slunečnicová semínka a směs se žampiony a tempehem. 

Následně ve vysoké nádobě či mlýnku rozmixujeme ovesné vločky v mlýnku (pokud seženeme, můžeme použít rovnou ovesnou mouku). Přidáme ji do směsi a pořádně promícháme. Pokud se nám zdá příliš řídká, můžeme přidat ještě trošku ovesné mouky. 

Směsí naplníme formu, tzv. "srnčí hřbet". Pečeme v předehřáté formě na 180°C po dobu zhruba 40 minut. Průběžně kontrolujeme špejlí. Po upečení necháme cca 10 - 15 minut vychladnout, snadno vyklopíme sekanou z formy. 

Vhodnou přílohou je například bramborová kaše nebo mačkané brambory s bylinkami. 

 Čočková sekaná s tempehem a žampiony
Vytvořeno08.07.2016
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím