Hrách, cizrna a sója
Hrách patří k tradiční české potravině. Semena hrachu mohou mít bílou, žlutou, zelenou nebo béžovou barvu. Nepleťte si hrách se zeleným hráškem, což je nevyzrálý hrách a je to zelenina. Hrách obsahuje vitamíny B, karoten, fosfor, draslík, železo i vápník a hořčík.
Nejtradičněji se z hrachu připravuje hrachová kaše a hrachová polévka.
#ShowMore#
Cizrna neboli římský hrách, nejčastěji seženete její béžovou odrůdu. Kulatá semena jemně křupavá s oříškovo-kaštanovou chutí a máslovou strukturou. Cizrna obsahuje hodně železa, vápník, hořčík a další, téměř všechny možné vitamíny, je plná bílkovin. Cizrna je dobře stravitelná, je vhodná i pro děti a těhotné, stejně jako červená čočka.
Cizrnu použijte jako přílohu, rozmixujte na pomazánku (Hummus), použijte do omáček i do polévky. Cizrnovou mouku můžete přidat k pečení.
Sója je luštěnina, která vypadá jako menší kulatější fazole, béžovo-žluté barvy. Sója je plná rostlinných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Jako většina luštěnin obsahuje těžce stravitelné látky.
Sója a produkty ze sóji mají mnoho příznivců, stejně tak odpůrců. Sója je zdrojem tzv. plnohodnotných bílkovin (může nahradit maso), obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky, má vysoký obsah vlákniny.
Na druhou stranu obsahuje mnoho rostlinných hormonů, její konzumace se nedoporučuje malým dětem, osobám s nemocemi štítné žlázy a ženám, které se snaží otěhotnět. Platí to především pro průmyslově zpracovanou sóju a sójové výrobky. Sóju ano, ale střídmě.
Mezi nejznámější výrobky patří sójová omáčka, tempeh a tofu. Především tofu je univerzální produkt, který můžete použít do sálátů, do rizota, jako řízečky, rozmixované do pomazánky. Sójové mléko nebo smetanu můžete použít na vaření jako alternativu kravského mléka.