V běžném kypřícím prášku najdete fosforečné soli (najdete je například v tavených sýrech).
Soda bicarbona neboli hydrogenuhličitan sodný je naprosto běžnou součástí každé domácnosti.
Pro pečení s jednou sodou jsou důležité dvě zásady.
1. Soda reaguje v přítomnosti kyselých látek, jako je například čokoláda, hnědý cukr, jogurt, podmáslí, citrónová šťáva, ocet, melasa, jablečné pyré nebo med.
2. Soda začíná fungovat okamžitě po přidání do směsi na pečení. S těstem tedy musíte pracovat velmi rychle a rychle jej přesunout do trouby, jinak hrozí, že nakypřené těsto zavadne.
Běžný kypřící prášek je směs několika složek. Kypřící látkou je soda. Jako kyselé složky jsou zde obsažené fosforečné soli (najdete je například v tavených sýrech a šumivých nápojích). Mouka a škrob, pohlcují vlhkost a usnadňují míchání s ostatními surovinami.
Kypřit začíná prášek ve styku s mokrými surovinami (mokrým těstem) a kypření probíhá ve dvou fázích, první je při míchání těsta při pokojové teplotě. Druhá probíhá při vysoké teplotě v troubě. Složení prášku nenechá těsto zavadnout, nemusíte s těstem tolik spěchat do trouby.
Kypřicí prášek bez fosfátů neboli vinný kámen, je bez fosforečných solí a je také bezlepkový. Kyselou složku tvoří vinný kámen. Bezlepkovost zajišťuje kukuřičný nebo bramborový škrob.
Bezfosfátový kypřící prášek reaguje okamžitě při styku se surovinami už při pokojové teplotě a reaguje naplno, ne dvoufázově. Proto při jeho použití neotálejte, s těstem pracujte rychle a rychle s ním do trouby.
Kypřicí prášek z vinného kamene má o něco menší účinnost než ten běžný. Tam, kde je třeba přidat jeden sáček obyčejného prášku, použijte jeden a půl sáčku prášku z vinného kamene.
Problém je většinou vyřešen přímo v receptu. Pokud si ale recepty vymýšlíte sami, řiďte se množstvím kyselých surovin v receptu. Pokud je kyselin v receptu příliš použijte jedlou sodu, případně sodu napůl s bezfosfátovým kypřícím práškem.
Jedlé sody používejte množství vždy o něco menší než prášku.
Na 125–150 gramů mouky použijte zhruba jednu čajovou lžičku prášku do pečiva.
Na 125–150 gramů mouky použijte asi čtvrt čajové lžičky jedlé sody.
Jedlou sodu a vinný kámen používaly už naše babičky. S příchodem vynálezu prášku do pečiva, který byl pro hospodyňky daleko praktičtější v použití, tyto tradiční suroviny vymizely.
Příliš mnoho fosfátů v těle může způsobit nerovnováhu vápníku a fosforu v organismu, která může vést až k nemocem z nedostatku vápníku.