Co použít místo klasického kypřícího prášku?

Kypřící prášek bez fosfátů

V běžném kypřícím prášku najdete fosforečné soli (najdete je například v tavených sýrech).

  • V kypřícím prášku bez fosfátů tyto soli zastupuje vinný kámen neboli vinan draselný, který tvoří kyselou složku prášku. Zásaditou složku zastupuje jedlá  soda a poslední složkou je škrob.
  • Má neutrální chuť.
  • Začíná kypřit už při pokojové teplotě (Prášek přidávejte až jako poslední, s těstem pracujte rychle a rychle s ním do trouby).
  • Kypří o něco méně než běžný chemický prášek. Většinou jeho síla bohatě stačí, ale pokud potřebuje opravdu silnou intenzitu kypření, použijte prášku více. 1 obyčejný kypřící prášek = 1,5 bezfosfátového kypřícího prášku, anebo použijte 1 standardně sáček a přidejte 1 lžičku jedlé sody.

Srovnání - čím kypřit?

Jedlá soda (soda bicarbona)

Soda bicarbona neboli hydrogenuhličitan sodný je naprosto běžnou součástí každé domácnosti.
Pro pečení s jednou sodou jsou důležité dvě zásady.

1. Soda reaguje v přítomnosti kyselých látek, jako je například čokoláda, hnědý cukr, jogurt, podmáslí, citrónová šťáva, ocet, melasa, jablečné pyré nebo med.

2. Soda začíná fungovat okamžitě po přidání do směsi na pečení. S těstem tedy musíte pracovat velmi rychle a rychle jej přesunout do trouby, jinak hrozí, že nakypřené těsto zavadne.

Běžný kypřicí prášek do pečiva

Běžný kypřící prášek je směs několika složek. Kypřící látkou je soda. Jako kyselé složky jsou zde obsažené fosforečné soli (najdete je například v tavených sýrech a šumivých nápojích). Mouka a škrob, pohlcují vlhkost a usnadňují míchání s ostatními surovinami.

Kypřit začíná prášek ve styku s mokrými surovinami (mokrým těstem) a kypření probíhá ve dvou fázích, první je při míchání těsta při pokojové teplotě. Druhá probíhá při vysoké teplotě v troubě. Složení prášku nenechá těsto zavadnout, nemusíte s těstem tolik spěchat do trouby.

Kypřicí prášek do pečiva bezfosfátový

Kypřicí prášek bez fosfátů neboli vinný kámen, je bez fosforečných solí a je také bezlepkový. Kyselou složku tvoří vinný kámen. Bezlepkovost zajišťuje kukuřičný nebo bramborový škrob.

Bezfosfátový kypřící prášek reaguje okamžitě při styku se surovinami už při pokojové teplotě a reaguje naplno, ne dvoufázově. Proto při jeho použití neotálejte, s těstem pracujte rychle a rychle s ním do trouby.

Kypřicí prášek z vinného kamene má o něco menší účinnost než ten běžný. Tam, kde je třeba přidat jeden sáček obyčejného prášku, použijte jeden a půl sáčku prášku z vinného kamene.

Kdy použít prášek z vinného kamene a kdy jedlou sodu?

Problém je většinou vyřešen přímo v receptu. Pokud si ale recepty vymýšlíte sami, řiďte se množstvím kyselých surovin v receptu. Pokud je kyselin v receptu příliš použijte jedlou sodu, případně sodu napůl s bezfosfátovým kypřícím práškem.

Jedlé sody používejte množství vždy o něco menší než prášku.
Na 125–150 gramů mouky použijte zhruba jednu čajovou lžičku prášku do pečiva.
Na 125–150 gramů mouky použijte asi čtvrt čajové lžičky jedlé sody.

Proč používat bezfosfátové kypřicí směsi?

Jedlou sodu a vinný kámen používaly už naše babičky. S příchodem vynálezu prášku do pečiva, který byl pro hospodyňky daleko praktičtější v použití, tyto tradiční suroviny vymizely.

Příliš mnoho fosfátů v těle může způsobit nerovnováhu vápníku a fosforu v organismu, která může vést až k nemocem z nedostatku vápníku.

Co použít místo klasického kypřícího prášku?
Vytvořeno24.09.2020

PROVITA Kypřící prášek bez fosfátů 40g

PROVITA Kypřící prášek bez fosfátů 40g
Skladem více jak 20 ks
13,39 Kč bez DPH15,40 Kč

Amylon prášek kypřící do pečiva bezlepkový BIO 12 g

Amylon prášek kypřící do pečiva bezlepkový BIO 12g
Skladem více jak 50 ks
5,36 Kč bez DPH5,90 Kč

Bionebio Kypřící prášek BIO 150g

Bionebio Kypřící prášek BIO 150g
Skladem více jak 5 ks
40,78 Kč bez DPH46,90 Kč
Vložit vybrané produkty do košíku
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím