Cizrna na paprice

Cizrna neboli římský hrách, připravený v klasické smetanové omáčce na paprice. Rychlý, vynikající oběd či večeře pro každého. 

Budeme potřebovat: 

Podle chuti: 

  • 1 červená paprika 

Možné přílohy: 

Postup: 

Cizrnu si večer předem, než ji budeme vařit, dáme namáčet do hrnce se studenou vodou. Přiklopíme pokličkou a necháme stát. 
Druhý den namočenou cizrnu dáme v též vodě vařit (cizrnu vaříme tak dlouho, dokud Vám není chuťově přijemná - někdo raději tvrdší a někdo měkčí.) 
Na hlubokou pánev či do hrnce (podle toho, v čem chceme připravit omáčku) nalijeme trošku olivového oleje, nadrobno nakrájíme cibulku a na rozehřátém oleji ji orestujeme. Přidáme k ní sladkou papriku a necháme lehce zapražit.

Tip: Máte - li rádi v omáčce i papriku čerstvou, nakrájejte ji na kousky či plátky podle toho, jak ji máte nejraději, a restujte ji polečně s cibulkou, dokud nezměkne. Až poté přidejte sladkou papriku. 

Cibulku s paprikou zalijeme mlékem a necháme povařit. Následně přidáme i smetanu (množství mléka a smetany je individuální dle toho, kolik omáčky si přejete. Někdo raději hodně cizrny a málo omáčky, někdo naopak. Záleží na Vás :-) ) Na mírném ohni omáčku vaříme. 

K zahuštění omáčky použijeme mouku smíchanou s troškou vody, aby nám nevznikly hrudky, nebo odebereme malý díl uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujeme. Pokud je výsledná kaše příliš hustá, přidáme malé množství vody a poté tímto zahustíme omáčku. Můžeme ji samozřejmě dochutit i troškou sušených bylinek.

Omáčku následně povaříme ještě cca 5 minut a máme hotovo!
 
  •  Uvařenou, přeceděnou cizrnu můžeme smíchat s omáčkou. Určitě je ale lepší nechat ji zvlášť a omáčku k ní přidat až při servírování na talíř. Zachová si tak tu správnou chuť a konzistenci. 
Přílohu připravíme klasicky tak, jak jsme zvyklí. 
  • Při servírování můžeme dozdobit čerstvou bazalkou či jinou bylinkou, kterou máme doma.
Obrázek
Vytvořeno08.07.2016
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím