Vločky a co jste o nich možná (ne)věděli?

 ovesne_vlocky (1)

Když se řekne vločky, většina lidí si většinou vybaví snídani a vločky ovesné. Proč také ne, vločkové kaše jsou skvělé jako snídaně, mají spoustu pozitiv. Jsou rychle připravené, zasytí, dodají energii a zdraví prospěšné látky, jsou lehce stravitelné. Lze je upravovat na stovky různých způsobů.

V každém případě vločky potřebují dostatek tekutiny a času, anebo tekutiny a tepla. Tedy buď je můžete zalít vodou případně mlékem a nechat dostatečně dlouho, aby mohly tekutinu vsáknout, ideálně přes noc. Ráno jen dochutit a sníst.
Anebo nechat vločky přejít varem. Pozor, od hrnce ani hnout, vločky totiž rády vzkypí a utíkají z hrnce. Použijte vždy vetší kastrol, lepší bude širší a nižší. Jakmile začnou bublat a houstnout, snižte teplotu a míchejte. Nechte probublávat do požadované konzistence. Odstavte a můžete servírovat.

K finální úpravě použijte cokoli, co máte rádi. Zkoušejte a kombinujte. Nebo si v klidu vychutnejte klasiku jako je čokoláda, džem, skořice, med, ovoce, oříšky a semínka, kakao, máslo, jogurt, rozinky, mandle, a další.

ovesne_vlocky_kase (1)

Vločky ale nemusíte jíst pouze k snídani. Výborně se hodí před jakýmkoliv sportovním výkonem. Pokud jdete cvičit a potřebujete se předem najíst, udělejte si kaši. Připravte si zdravé svačiny do skleniček. Vyzkoušejte je i dětem do školy nebo před odpoledním kroužkem.

Vhodné jsou i když se necítíte zrovna nejlépe, nezatěžují zbytečně organizmus těžkým trávením a zároveň dodají potřebné živiny, jen opatrně s ochucováním.

Vločky obecně jsou velmi prospěšné. Obsahují bílkoviny, komplexní sacharidy, kvalitní tuky, vitamíny a minerály. Jsou vhodné i při trávicích obtížích, mají blahodárný vliv na žaludek i střeva.

Díky obsahu vlákniny vločky podporují činnost střev. Jsou tedy vhodné i při různých pročišťujících kůrách a dietních opatřeních.

Vybírat můžete z mnoha možností. Nejznámější a také je nejsnáze k dostání jsou vločky ovesné. Seženete snad v každé prodejně potravin a supermarketu. Mohou být hrubě nebo jemně mleté.

Pokud však chcete změnu, nebo ještě lépe, více hledíte na kvalitu potravin, navštivte prodejnu zdravé výživy. Tady je nabídka mnohem pestřejší.
Seženete například vločky bez lepku, vločky v BIO kvalitě, nebo vločky s klíčky. Oblíbené jsou i vločky pohankové nebo rýžové, které střídejte s jahelnými vločkami, špaldovými a žitnými, výjimkou nejsou ani vločky sójové. Pokud se nechcete zdržovat mícháním vlastní kombinace, kupte si vločky ve směsi.

Pozor si dejte pouze na jejich skladování. Díky tukům, které obsahují mohou žluknout. Hlídejte si datum spotřeby.

Vločky jsou prostě pro naše tělo zdravé, pomáhají nám udržet se ve formě, nejen fyzické, ale i psychické, musíte je však konzumovat pravidelně
Zkuste je zařadit do vašeho denního jídelníčku a vytvořit pro ně stálé místo. Stačí, když je přisypete do svých běžných receptů. Začněte jednou hrstí a sami uvidíte.

Jak jíst ovesné vločky?

  • do karbanátků nebo sekané
  • k zahuštění polévky a omáček
  • do bramboráků
  • do lívanců
  • do domácího chleba a pečiva, nebo jako posypku
  • do drobenky na buchtu
  • do vánočního cukroví
  • do misky vašemu psímu miláčkovi
  • do sušenek
  • Ke svačině, připravte si vločky večer do sklenice s víčkem, ochuťte a nechte přes noc v lednici.

Jak připravit ovesné vločky? tipy a rychlé recepty

  • Osmahněte vločky na pánvi a smíchejte s vajíčky.
  • Opražte je na másle, zakápněte medem a kapkou citrónu a přidejte do těsta na bábovku, muffiny, nebo jiné sladké dobroty.
  • Opražte je na pánvi smíchejte s medem, citrónem a oříšky, vložte do vydlabaných jablek a zapečte.
  • Osmahněte na pánvi, přidejte semínka, osolte, opepřete dle chuti a máte zdravé slané mlsání.
  • Opečte je nasucho na pánvi a posypte s nimi jablečný závin.
  • Zapečte je udělejte si domácí granolu nebo müsli tyčky.
  • Udělejte palačinky – vločky přes noc namočte do mléka, rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte vejce, případně ještě mléko a smažte na pánvi. Můžete vyzkoušet i slanou variantu.

ovesne_vlocky_kasenocni (1)


Určitě jsme nevyjmenovali všechny možnosti.
Pokud máte vy svoje oblíbené tipy, rady nebo recepty, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte. Pošlete nám je na e-mail: pavla@naturalek.cz
 

Ovesné vločky recept - naše oblíbená kaše

Potřebujete ovesné vločky jemně mleté a rýžové mléko.

Do hrnce (ideálně mnohem většího, než je chystané množství kaše) nalijte rýžové mléko a přiveďte k varu. Můžete osladit, ale díky nasládlé chuti rýžového mléka není ani potřeba.

Přisypte ovesné vločky a hned začněte míchat. Nikam neutíkejte, směs rychle vzkypí. Snižte teplotu a nechte probublávat až do požadované konzistence. Hotovou kaši rozdělte do misek nebo hlubokých talířů a ozdobte dle chuti. My zdobili strouhanou čokoládou 70 %, směsí semínek a rozinkami.

Dobrou chuť.