Co je špalda / špaldová mouka?
Špalda je původní odrůda pšenice, která se pěstuje už tisíce let. Postupně téměř vymizela, kvůli velkému rozšíření klasické bílé mouky. Nyní se ale vrací zpět do všech kuchyní a stává se velmi oblíbenou a vyhledávanou.
Pšenice špalda neprošla žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny, zachovává si proto vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. Špalda je navíc odolná proti škůdcům, není potřeba ji tolik hnojit a mouka z ní neobsahuje chemikálie.
Špaldová mouka se vyrábí z pšenice špaldy. K výrobě mouky se používají celá zrna včetně obalové části, které obsahují největší množství cenných látek.
Špaldovou mouku seženete nejběžněji hladkou, celozrnnou, špaldovou chlebovou a špaldovou krupici.
Proč použít špaldovou mouku?
Její oříšková příchuť a nutriční hodnoty z ní dělají velmi kvalitní potravinu, která se hodí jako náhrada za běžnou bílou mouku.
Špaldová mouka obsahuje lepek, mívá však nižší toxicitu a může být dobře stravitelná i v případě nesnášenlivosti lepku. Pro většinu lidí je obecně velmi dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže.
Celozrnná špaldová mouka obsahuje všechny složky zrna, má o něco více živin než mouka obyčejná. Obsahuje minerály a vlákninu, je také kvalitním zdrojem sacharidů a vitamínů.
Jak používat špaldovou mouku?
Špaldová mouka je vhodná k pečení slaného i sladkého pečiva. Používejte ji jako klasickou bílou mouku a upečte si housky, koláče, buchty, lívance, dorty i cukroví.
Špaldová mouka obsahuje o něco méně lepku, pokud ji použijete na pečení například chleba, použijte více droždí, kypřícího prášku nebo sody.
Méně také nasává tekutinu. Přidávejte tekutinu vždy postupně až do požadované konzistence těsta.
Jaký je rozdíl mezi špaldovou moukou hladkou a špaldovou celozrnnou?
Špaldová mouka celozrnná je díky způsobu mletí malinko hrubší, používejte ji proto jako mouku polohrubou.
Celozrnná mouka je chuťově výraznější. Pokud začínáte, doporučujeme smíchat s hladkou moukou, použijte maximálně 1/3. Postupně můžete poměr upravovat.
V koláčích doporučujeme kombinovat hladkou mouku s celozrnnou moukou. Pokud přidáte 1/3 celozrnné mouky, těsto bude nadýchanější a lehčí.
Špaldová mouka celozrnná je oproti pšeničné mouce je o něco hustší. Chleba i pečivo budou hutnější, nižší, těsto je tuhé a nemusí tolik vykynou. I proto doporučujeme mouky smíchat.
Proč je špaldová mouka dražší?
Špalda se většinou pěstuje v ekologicky kontrolovaném zemědělství, což má vliv na její vysokou kvalitu a její příznivé účinky. Na pultech prodejen ji najdete převážně s označením BIO.
Špaldová mouka má díky velkému množství prospěšných látek řadu pozitivních účinků na náš organismus.
Věděli jste, že ze špaldy se také vyrábí káva? Patří mezi bezkofeinové náhražky a mimochodem je velmi chutná.
Proč je lepší špaldová mouka než klasická bílá?
- Špaldová mouka je výživná a sytá.
- Díky obsahu vlákniny, se jí nepřejíte a hodí se i při různých dietních opatřeních.
- Je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů.
- Má lehce oříškovou chuť a vůni.
- Není bezlepková, ale je velmi dobře stravitelná a obsah lepku je nižší než v klasické bílé mouce.
- Je odolná, zrna se nemusí příliš ošetřovat, tedy neobsahuje žádné nežádoucí chemikálie.
- Můžete ji používat na jakékoliv sladké nebo slané pečení a vaření.
Špaldová krupice
Ze špaldy seženete také krupici. Můžete ji použít do knedlíků, k zahuštění polévky, k vysypání formy na pečení. Nejčastěji se ale používá k přípravě snídaňové kaše. Dětem bude chutnat klasická krupicová kaše.
Děkujeme za přečtení Naturálek zdravá výživa