Proč jíst datle pravidelně?

 Datle mají pravděpodobně největší energetickou hodnotu ze všech druhů ovoce. Přesto ale přes svoji vysokou sladkost nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Obsahují množství vlákniny a vitamínu B.

Datle jsou sladké exotické plody, jsou přirozeně velmi sladké. Mají až karamelovou příchuť. Nejčastěji je seženete sušené nebo polosušené. Existuje až 200 různých odrůd datlí. Jednotlivé odrůdy se mezi sebou liší velikostí, barvou, tvarem i chutí. 

Sušené datle jsou skvělým zdrojem vlákniny, která je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Datle jsou bohaté na vitamíny skupiny B, které se podílejí na správném fungování metabolismu, podporují soustředěnost a bojují proti stresu. Nejvíce zastoupeným minerálem v datlích je draslík. Z minerálů obsahují datle také vápník, fosfor a hořčík. Díky vysokému podílu železa jsou sušené datle vhodné i při únavě a slabosti způsobenými chudokrevností.

Datle jsou z mnoha druhů sušeného ovoce bohatým zdrojem antioxidantů. 

datle2 (1)

Mezi nejoblíbenější patří datle odrůdy Medjool, které vypadají jako sušené plody, ale ve skutečnosti se ihned po sklizni mrazí. Zachovávají si tak maximální množství přínosných látek a opravdovou chuť a vůni čerstvého ovoce. Pozor, většinou obsahuje pecky.

Proč jíst datle? 

Datle jsou zdravý zdroj energie

Dejte si je při sportu i na výletě, kdykoliv během dne. Datle jsou typické pro jejich obsah sacharidů. Sacharidy = energie. Navíc jejich konzumací současně dodáte svalům poctivou dávku minerálů.

Podporují činnost mozku

Datle obsahují vitamíny skupiny B (zejména B5), které podporují soustředění, snižují stres a přispívají k duševní pohodě.

Pomohou s usínáním

Dalte obsahují aminokyselinu tryptofan. Tato látka pomáhá tělu regulovat hladinu hormonu serotonin, jenž se po setmění mění na melatonin. A melantonin nám pomáhá usnout.

Datle působí proti nevolnosti a zažívacím problémům

Čerstvé datle pomáhají zklidnit podrážděný žaludek. Nezralé plody pomáhají proti průjmům. Zralé a sušené datle s vysokým podílem vlákniny pomáhají zase při zácpě. Vláknina navozuje pocit sytosti, také zlepšuje proces trávení a váže na sebe odpadní a toxické látky, které ve stolici odvádí z těla ven.

NAVÍC! Datle snadno nahradí cukr při pečení

Datle jsou až ze 70 % tvořeny sacharidy. V málokterém přírodním sladidlu najdete tolik zdraví prospěšných látek. Jsou ideální pří přípravě raw dezertů, tyčinek a dalších dobrot, hodí jse jako sladidlo do krémů. Díky své lepivé konzistenci jsou vhodné jako pojivo.

datle1 (1)

Kromě datlí, které je potřeba před použitím namočit a rozmixovat, můžete využít datlovou pastu nebo datlový sirup. 

Dobrou sladkou zdravou chuť vám přeje Naturálek, zdravá výživa.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení