KUZU co a jak s ním ?


Co je kuzu? 

KUZU je škrob, všestranný pomocník. Využívá se jako přísada při vaření v kuchyni, ale především se používá jako pomocník při nachlazení, trávení a je vhodný i pro malé děti. Pokud vaříte malým dětem, můžete kuzu škrobem zahušťovat rozmixovanou zeleninu, rozvařené ovoce nebo kompoty.
Je to škrob s kterým vykouzlíte krásně hladké krémy a omáčky, je výborně stavitelný.

Pokud se necítíte dobře nebo jste unavení, připravte si kuzu jablečnou šťávu. 

Jak připravit kuzu jablečnou šťávu?

  • Lžičku kuzu rozpusťte v trošce studené vody (lžíce).
  • Přilijete šálek vody.
  • Za neustálého míchání povařte, dikud kuzu nezprůhlední. Konzistence je lehce rosolovitá. 
  • Až nápoj vychladne přidejte čerstvě vymačkanou jablečnou šťávu a pijte ideálně 3x denně mezi jídly, dokud obtíže nepoleví.

Jablečný pudink s kuzu

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 800 ml rostlinného mléka (doporučuji sójové nebo rýžové)
  • 5 lžic kuzu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 500 g oloupaných a očištěných jablek
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce skořice
  • ořechy na posypání
  1. V množství zhruba 200 ml mléka rozmíchejte kuzu.
  2. Zbytek mléka přiveďte k varu a přidejte hned vanilkový cukr. Po chvíli přidejte rozmíchané kuzu, za stálého míchání krátce povařte a odstavte.
  3. Nakonec vmíchejte sirup.
  4. Pudink vlijte do misek a nechte ztuhnout.
  5. Jablka nakrájejte je na malé kostičky nebo nastrouhejte do kastrolu. Zalijte vodou, přidejte skořici, sladit nemusíte (anebo dle chuti).
  6. Krátce povařte (do změknutí jablíček), nechte zchladnout a navrstvěte na připravený pudink.
  7. Ozdobit můžete ještě oříšky podle chuti.