Co je kuzu?
KUZU je škrob, všestranný pomocník. Využívá se jako přísada při vaření v kuchyni, ale především se používá jako pomocník při nachlazení, trávení a je vhodný i pro malé děti. Pokud vaříte malým dětem, můžete kuzu škrobem zahušťovat rozmixovanou zeleninu, rozvařené ovoce nebo kompoty.
Je to škrob s kterým vykouzlíte krásně hladké krémy a omáčky, je výborně stavitelný.
Pokud se necítíte dobře nebo jste unavení, připravte si kuzu jablečnou šťávu.
Jak připravit kuzu jablečnou šťávu?
- Lžičku kuzu rozpusťte v trošce studené vody (lžíce).
- Přilijete šálek vody.
- Za neustálého míchání povařte, dikud kuzu nezprůhlední. Konzistence je lehce rosolovitá.
- Až nápoj vychladne přidejte čerstvě vymačkanou jablečnou šťávu a pijte ideálně 3x denně mezi jídly, dokud obtíže nepoleví.
Jablečný pudink s kuzu
Na čtyři porce budete potřebovat:
- 800 ml rostlinného mléka (doporučuji sójové nebo rýžové)
- 5 lžic kuzu
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce agávového sirupu
- 500 g oloupaných a očištěných jablek
- 100 ml vody
- 1 lžíce skořice
- ořechy na posypání
- V množství zhruba 200 ml mléka rozmíchejte kuzu.
- Zbytek mléka přiveďte k varu a přidejte hned vanilkový cukr. Po chvíli přidejte rozmíchané kuzu, za stálého míchání krátce povařte a odstavte.
- Nakonec vmíchejte sirup.
- Pudink vlijte do misek a nechte ztuhnout.
- Jablka nakrájejte je na malé kostičky nebo nastrouhejte do kastrolu. Zalijte vodou, přidejte skořici, sladit nemusíte (anebo dle chuti).
- Krátce povařte (do změknutí jablíček), nechte zchladnout a navrstvěte na připravený pudink.
- Ozdobit můžete ještě oříšky podle chuti.