Kurkuma „zlaté koření„ a její účinky
Co je kurkuma?
Kurkuma známá především jako koření, nazývaná též indický šafrán, anebo zlatý zázvor.
Kurkuma je bylinka, kurkuma dlouhá, kořen vypadající jako zázvor s výraznou žluto oranžovou barvou. Kurkumu je nejrozšířenější především v indické a asijských kuchyních. Pro svůj obsah prospěšných a účinných látek ji ale najdete ve všech východních medicínách, čínské i v ajurvédě.
Kurkuma se využívá jako celkově povzbuzující prostředek.
Ajurvéda ji hodnotí jako mírně prohřívající, se zklidňujícími účinky, schopností dodávat výživu tkáním a podporovat oběh ve fyzickém i psychickém smyslu.
Hlavní aktivní složkou kurkumy je flavonoid kurkumin, který může prospívat lidskému organismu. Kurkumin neboli E100 najdete v mnoha potravinách žluté až oranžové barvy. (objevuje se také ale pod názvy diferuloylmethan, kurkumová žluť, turmerova žluť). Nahrazuje žlutou barvu vajec. Jídlům dodává nahořklou chuť. Používá se k obarvení například hořčice, těstoviny, vanilkových produktů a mnoho dalšího. Kurkumin je hlavní složkou kari koření.
Proč používat kurkumu?
- Obsahuje účinné a prospěšné látky
- Je zdrojem minerálů a vitamínů
- Má jasnou žlutou někdy až oranžovou barvu, používá se jako barvivo
- Má výraznou až pikantní chuť
Hlavní účinky kurkumy
- Normální trávení a chuť k jídlu
- Normální činnost jater
- Podporuje imunitní systém
- Normální stav kloubů a kostí
- Normální činnost nervové soustavy
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální stav pokožky
- Duševní rovnováha
Kurkuma má mnoho dalších, staletími prokázaných účinků, aktuální legislativa EU však povoluje tvrdit o produktech z kurkumy pouze tyto účinky.
Kurkumin obsažený v kurkumě působí jako antioxidant, ovlivňuje pozitivně celkovou vitalitu organismu.
Kurkumin je dobře rozpustný v tucích, proto je dobré konzumovat jej společně s tukem. Podobnou funkci má konzumace s pepřem.
Legislativa EU nám nedovoluje přímo z článku odkázat na produkty. Pokud chcete na našem e-shopu zdravé výživy najít produkty s obsahem kurkumy, začněte psát „kurkuma“ na hlavní stránce do okna „hledat“.
Jak využít kurkumu v kuchyni?
Kurkuma je běžná součást kari koření, které je dnes naprosto běžně využívané. Koření používejte na maso, zeleninu, k dochucení tofu, polévek, omáček, k dochucení dipů a dresingů.
Použijte i do sladkých jídel, kde dodají nejen pikantní chuť, ale i barvu.
Tipy na použití kurkumy
Kurkuma a rýže
Úplně jednoduše přidejte kurkumu do hrnce s rýží a uvařte. V tomto případě funguje kurkuma podobně jako šafrán. Kurkuma také chutná ve všech směsích s rýží s masem, omáčkou, zeleninou, rizota, všechna jídla z jedné pánve…
Kurkuma a zelenina
Kurkumu použijte v podstatě jako pepř, lehce poprašte zeleninu. Můžete restovat, opékat, dusit, zapékat. Opravdu výborně funguje kurkuma například s květákem, který krásně obarví. Zkuste třeba květákové placičky. Příjemně pikantní chuť dodá kurkuma i cuketě.
Kurkuma a brambory
Zkuste přidat kurkumu k bramborovému salátu, dodáte
Kurkuma k ochucení
Použijte ke zvýraznění omáček, polévek. Výborná je do různých dipů, jogurtových omáček. S kurkumou dochutíte výborně ní i tvarohové a sýrové pomazánky.
Kurkuma jako barvivo
Pokud si připravujete domácí čerstvé těstoviny, dokáže špetka kurkumy hotové divy. Stejně vám poslouží ve všech sladkých receptech, k obarvení krémů, funguje v kombinaci se vším vanilkovým – vanilkový tvaroh, pudink, dezert.
Další tipy
Přidejte kurkumu do pečiva, do sušenek, špetku do vašeho oblíbeného smoothie, domácích krekrů a slaných tyček, přisypte na pikantní pečenou cizrnu jako popcorn.
Zlaté mléko - nápoj z kurkumy
Pokud si kurkumu zamilujete, vyzkoušejte tento recept. Zkuste nedoslazovat, dochutit můžete i skořicí a zázvorem.
2 hrnky mléka/rostlinného nápoje (mandlové, kokosové, sójové)
1 lžíce mleté kurkumy
Špetka čerstvého mletého pepře a malá špetka kardamomu.
Všechny suroviny vložte do hrnce, za stálého míchání přiveďte k varu. Podávejte teplé.
Dávkování kurkumy
Důležité je, v jaké formě kurkumu přijímáte. Pokud používáte kurkumu jako koření, nemusíte se obávat. U doplňků stravy obsahující mnohonásobně vyšší koncentraci kurkuminu, stejně jako u všech ostatních doplňků stravy se poraďte s lékařem.
Kurkuma koření obsahuje asi 3 % kurkuminu, oproti tomu doplněk stravy může obsahovat až 95 % kurkuminu. Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrzuje jako bezpečné užívání 0 – 3 mg /na jeden kg hmotnosti.
Kupujte pouze kvalitní produkty z ověřených prodejen zdravé výživy.
Příklady vědeckých studií pojednávajících o kurkumě a kurkuminu.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28417091/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28662006/