Druhy rýže, jak se liší, kterou použít a jak se dlouho vaří?
Rozdělení podle druhu rýže (odrůdy)
Jednotlivé odrůdy se liší od sebe liší složením, obsahem živin, chutí a barvou.
Rýže natural neboli rýže hnědá.
Ve skutečnosti se nejedná o odrůdu, je to pouze neoloupaná rýže. Oloupaná je částečně, malé procento slupky zůstává, což způsobuje její lehce tmavou barvu. Díky velkému množství živin, prospěšných látek, vlákniny, ale i nejméně radikální formou zpracování patří mezi nejzdravější druhy rýže. Její nevýhodou je dlouhá doba přípravy. Rýže natural se vaří až 60 minut při mírné teplotě. Natural rýži seženete nejběžněji v prodejnách zdravé výživy.
Rýže Basmati
Basmati a jasmínová rýže patří k nejvíce používaným. Mají krásná dlouhá štíhlá zrna. Basmati rýže zůstává po uvaření krásně sypká a nelepí, proto je nejvhodnější jako příloha, nebo do salátu, k jídlům bez omáčky. Chutná i nesolená a je vhodná pro nejmenší děti. Můžete ji připravovat vařením, ještě lépe dušením.
10 minut
Jasmínová rýže
Jasmínová rýže má zrna o malinko kratší než rýže Basmati. Po uvaření lepí. Jasmínová rýže navíc vyniká svým aroma, nehodí se proto k výrazným pokrmům, volte ji spíše k neutrálním jídlům. Ideální je k omáčkám.
15 minut
Rýže parboiled
Rýže pardoiled nepatří mezi odrůdy jako takové, vzniká už formou zpracování. Kdy se rýže namáčí v horké vodě a ve vakuu. Při tomto procesu se dostávají vitamíny a minerály z povrchových vrstev dovnitř zrna. Parboiled rýže je po uvaření krásně pevná a sypká.
Rýže Arborio
Neboli rýže kulatá, má krásně oblá a kratší zrnka. Vhodná je především pro přípravu rizot, nebo kaší a nákypů. Je typická svou kašovitou až krémovitou konzistencí, na povrchu jemná, uvnitř pevná. Lepší je vařit Arborio ve větším množství vody, kterou vstřebá. Pokud vaříte například rizoto, ideální je přidávat tekutinu postupně a vždy počkat až se téměř vstřebá. Použít můžete i vývar, nebo víno. Dobu vaření přizpůsobte chystanému pokrmu. Vaří se na skus, někomu se může zdát až nedovařená.
Červená rýže
Má výraznou červenohnědou barvu, ořechovou vůni a po uvaření je tvrdší. Hodí se jako příloha, samotná, nebo do salátů, skvěle se hodí také k rybám. Často se používá společně s jasmínovou rýži (v poměru cca 1:4). Červená rýže je pevnější, křupavá, jasmínová jemnější, lepivá, což vytváří harmonický výsledek. Samotná červená rýže se vaří delší dobu počítejte s min. 30 minutami.
Další méně obvyklé druhy rýže se kterými se můžete setkat.
Rýže Carnaroli
Jejíž název zní vznešeně a skutečně se považuje za velmi kvalitní druh rýže. Má vysoký obsah vitamínů a bývá dražší. Nejpodobnější je rýži Arborio, její zrna jsou kulatá a při vaření ještě nabobtnají, hodí se pro přípravu rizot.
20 minut
Černá rýže
Patří k dražším druhům a je méně častá. Použít ji můžete samostatně jako přílohu. Pokud ji smícháte s bílou rýží, například Arborio, výsledný pokrm bude mít zajímavou nafialovělou barvu.
35 minut
Sushi rýže
Se objevila s rostoucím zájmem o přípravu tohoto pokrmu. Zrnka jsou kulatá. Rýže je po uvaření lepkavá, aby tvořila hrudky a dala se lépe nabírat hůlkami. Pozor vaří se v poměru 1:1 a celkově pro její přípravu platí trochu jiná pravidla.
Indiánská rýže neboli rýže divoká, rýže planá. Ve skutečnosti se jedná o směs rýže a obilky vodní trávy. Je vhodná jako příloha nebo do salátů.
Jak správně rýži připravit a jaký je rozdíl mezi vařením a dušením si přečtěte v našem dalším článku.