Kokosový olej je lahodným a voňavým doplňkem k vašemu sladkému pečení a vaření. Používejte jej jako další alternativu rostlinného oleje. Chutná skvěle a některá jídla dokáže krásně ozvláštnit.
Kokosový olej je sněhobílý tuk s lehkou kokosovou vůní a chutí. Bývá většinou v tuhé podobě. Důvodem tuhého stavu je bod tání (taje pří teplotách vyšších než 23 °C).
Dobře snáší i vyšší teploty, můžete jej použít i k pečení a smažení. Hodnota zakouření, tedy teplota přepálení, kdy už olej není vhodný ke konzumaci je v rozmezí od 177-200 °C. Používejte ho k přípravě palačinek i restování zeleniny.
Jak využít kokosový olej v kuchyni?
V kuchyni je ideální na jakékoliv sladké pečení a vaření, jako náhrada běžného rostlinného oleje.
- Sušenky a cookies,
- křehké koláče a dezerty,
- krémy a sladké náplně,
- ke smažení palačinek a lívanců,
- k přípravě raw dezertů,
- kramblu, granoly, vánoční cukroví
- a mnoho dalšího
Ze slaných receptů jej použijte především při přípravě asijských jídel, kari a různých maso-zeleninových směsí.
Používání kokosového oleje přináší mnoho příznivých účinků pro organismus.
Funguje jako zdroj energie, svoji energii uvolňuje postupně.
Jak využít kokosový olej na pleť?
Kokosový olej se významně a často uplatňuje i v péči o pleť a pokožku celého těla. Vyživuje suchou pokožku, hydratuje a pomáhá v boji proti vráskám.
- Použijte jej místo balzámu na rty, jako přírodní odličovač i pro denní hydrataci celého těla. Má mírně chladivé účinky. Hodí se na relaxační masáž (nanášejte na ještě vlhkou kůži).
- Použijte jako výživu nehtů, pomůžete zvýšit pružnost a pevnost nehtů a zároveň zjemníte kůžičku kolem nehtů.
- Kokosový olej použijte i na vlasy, vlasům dodá lesk, vyživí roztřepené konečky.
- Můžete použít i k depilaci, zajistí plynulé klouzání žiletky po pokožce, zároveň hydratuje a má antibakteriální účinek.
Jako přírodní kosmetika má opravdu všestranné využití. Proto by vám neměl chybět ani v koupelně.
Skladování
Skladujte v suchu a chladu a chraňte před přímým slunečním zářením. Můžete jej uchovávat při běžné pokojové teplotě, ovšem v horkých letních dnech, jej raději přestěhujte do lednice.
Pozor na kvalitu.
Jako u většiny potravin, si dejte pozor na původ a výrobce kokosového oleje. Kokosový olej se vyrábí buď rafinovaný, kdy při vysokých teplotách dochází k bělení, ale i ztrátě živin, chuti a vůni. Tento bývá obvykle výrazně levnější, anebo nerafinovaný kokosový olej. Vyrábí se z čerstvé dužiny tradičním způsobem, šetrně. Nazývá se také panenský nebo čistý, zachovává si vysoký podíl živin.
Naturalek zdravá výživa Pardubice e-shop a kamenná prodejna.