Jak využít kokosový olej?

Kokosový olej je lahodným a voňavým doplňkem k vašemu sladkému pečení a vaření. Používejte jej jako další alternativu rostlinného oleje. Chutná skvěle a některá jídla dokáže krásně ozvláštnit.

 kokosovy_olej1 (1)

Kokosový olej je sněhobílý tuk s lehkou kokosovou vůní a chutí. Bývá většinou v tuhé podobě. Důvodem tuhého stavu je bod tání (taje pří teplotách vyšších než 23 °C).

Dobře snáší i vyšší teploty, můžete jej použít i k pečení a smažení. Hodnota zakouření, tedy teplota přepálení, kdy už olej není vhodný ke konzumaci je v rozmezí od 177-200 °C. Používejte ho k přípravě palačinek i restování zeleniny. 

Jak využít kokosový olej v kuchyni?

V kuchyni je ideální na jakékoliv sladké pečení a vaření, jako náhrada běžného rostlinného oleje.

  • Sušenky a cookies,
  • křehké koláče a dezerty,
  • krémy a sladké náplně,
  • ke smažení palačinek a lívanců,
  • k přípravě raw dezertů,
  • kramblu, granoly, vánoční cukroví
  • a mnoho dalšího

Ze slaných receptů jej použijte především při přípravě asijských jídel, kari a různých maso-zeleninových směsí.

Používání kokosového oleje přináší mnoho příznivých účinků pro organismus.

Funguje jako zdroj energie, svoji energii uvolňuje postupně.

Jak využít kokosový olej na pleť? 

Kokosový olej se významně a často uplatňuje i v péči o pleť a pokožku celého těla. Vyživuje suchou pokožku, hydratuje a pomáhá v boji proti vráskám.

  • Použijte jej místo balzámu na rty, jako přírodní odličovač i pro denní hydrataci celého těla. Má mírně chladivé účinky. Hodí se na relaxační masáž (nanášejte na ještě vlhkou kůži).
  • Použijte jako výživu nehtů, pomůžete zvýšit pružnost a pevnost nehtů a zároveň zjemníte kůžičku kolem nehtů.
  • Kokosový olej použijte i na vlasy, vlasům dodá lesk, vyživí roztřepené konečky. 
  • Můžete použít i k depilaci, zajistí plynulé klouzání žiletky po pokožce, zároveň hydratuje a má antibakteriální účinek. 

Jako přírodní kosmetika má opravdu všestranné využití. Proto by vám neměl chybět ani v koupelně. 

Skladování 
Skladujte v suchu a chladu a chraňte před přímým slunečním zářením. Můžete jej uchovávat při běžné pokojové teplotě, ovšem v horkých letních dnech, jej raději přestěhujte do lednice. 

Pozor na kvalitu.
Jako u většiny potravin, si dejte pozor na původ a výrobce kokosového oleje. Kokosový olej se vyrábí buď rafinovaný, kdy při vysokých teplotách dochází k bělení, ale i ztrátě živin, chuti a vůni. Tento bývá obvykle výrazně levnější, anebo nerafinovaný kokosový olej. Vyrábí se z čerstvé dužiny tradičním způsobem, šetrně. Nazývá se také panenský nebo čistý, zachovává si vysoký podíl živin.

Naturalek zdravá výživa Pardubice e-shop a kamenná prodejna.