Jak vyrobit kombuchu doma?

Kombuchový nápoj vyrobíte snadno doma, trvá to asi týden. Budete potřebovat základ (matku), poptejte se po okolí, každý milovník kombuchy se jistě rád podělí.

kombucha2 (1)

Pokud je matka tenčí než 1 mm, použijte méně tekutiny. 4 lžičky černého čaje zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut louhovat, pak sceďte. Oslaďte 4 lžícemi řepného cukru. Nechte zchladnout na teplotu těla, nalijte do sklenice, přilijte trochu původní tekutiny a vložte matku. Sklenici překryjte ubrouskem nebo utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě.

Výsledná chuť kombuchy je spíše sladkokyselá, ovšem ovlivnit ji může délka kvašení. Delší kvašení zvyšuje obsah kyselin, a naopak snižuje obsah cukru. Celý proces kvašení trvá zhruba týden. Pokud byste proces kvašení nechali probíhat příliš dlouho, vytvoříte kombuchový ocet. Pozor si dejte především v horkých letních dnech, kdy může být kvašení výrazně rychlejší.

Zkuste ochutnat nápoj pátý den. Pokud vám vyhovuje, nápoj stočte do lahve a uschovejte v lednici. Pokud je chuť příliš sladká, počkejte ještě den. Ideální chuť je něco mezi jablečným moštem a burčákem. Pokud jste naopak čas přetáhli, už nekonzumujte, ale můžete vzniklý ocet použít například jako domácí čistič.

Pokud se rozhodnete pro domácí výrobu, základem je kvalitní čaj, použijte určitě sypaný. Vhodný je čistý černý nebo zelený.

K oslazení použijte klasický řepný cukr, anebo hnědý nerafinovaný cukr, můžete ale použít i jiná alternativní sladidla.

Pro pěstování jsou vhodné klasické 4 l sklenice od okurek.

 

Pevné zdraví s domácí kombuchou přejeme a pokud nemáte čas, prostě si kombuchu přijďte koupit k nám na proidejnu Naturálek zdravá výživa Pardubice

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení