Kukuřičná krupice a polenta - jaký je mezi nimi rozdíl? Jak uvařit polentu a k čemu se polenta hodí?
Kukuřičná krupice x polenta
Jaký je mezi nimi rozdíl? V podstatě se jedná o ten samý produkt. Z kukuřičné krupice připravíte skvělou polentu. A dosáhnout toho můžete dvěma způsoby. Uvaříte kukuřičnou krupici, která je hrubší a déle se vaří (až 45 minut).
Anebo si koupíte kukuřičnou krupici instantní, která je často označena přímo slovem „polenta“. Je jemnější a připravená je doslova za pár minut.
Co přesně je polenta?
Polenta je název pro kukuřičnou kaši, která se tradičně připravuje především v Itálii. Polentu pak můžete použít jako přílohu, polentovou kaši. Hodí se k masu i zelenině. Její chuť je poměrně nevýrazná. Obojí seženete v prodejnách zdravé výživy, polenta by určitě by neměla chybět v žádné kuchyni.
Skvělý TIP - recept z polenty
polentové kostky - Polentovou kaši hotovou vylijte na plech, rozetřete a nechte vychladnout. Pak polentu nakrájejte na kostky a dál upravujte. Můžete ji opékat na pánvi, v troubě, nebo na grilu.
Jak uvařit kukuřičnou krupici?
- Osolte vodu a přiveďte k varu.
- Za stálého míchání vsypte krupici.
- Vařte na mírný plamen asi 35-45 minut, přiklopené.
- Občas odklopte a důkladně zamíchejte. Nezapomeňte, krupice se snadno přichytí na dno hrnce.
- Jakmile krupice zhoustne a začne probublávat a prskat, přilijte asi lžíci olivového oleje. Pozor hustá kaše opravdu nepříjemně prská.
Jak uvařit polentu?
- Osolte vodu a přiveďte k varu.
- Vsypte polentu.
- Na mírném plameni vařte zhruba 5-7 minut, stále míchejte.
- Jakmile kaše zhoustne, odstavte a přidejte lžíci másla nebo olivového oleje, kaše tak bude krásně jemná.
- Pro přípravu polenty použijte 4x větší množství vody. Tedy na 50 g polenty budete potřebovat 200 ml vody.
Na 4 porce použijte 200 g polenty.
Recepty z polenty
Polentová kaše sladká
Polentu vařte 1-2 minuty ve vodě nebo v mléce například mandlovém. Ochuťte jak jste zvyklí, ovocem, čokoládou, skořicí, semínky, sirupem.
Polentová kaše slaná
Polentu vařte 1-2 minuty ve vodě a přidejte strouhaný sýr, pepř, nasekané čerstvé bylinky, česnek, sušená rajčata, ochucený olivový olej, sójovou omáčku, miso, lahůdkové droždí. Podávejte jako přílohu k masu nebo zelenině.
Polentový knedlík
Pro přípravu knedlíku nejprve uvařte slanou kaši, ale uberte vodu. Na 100 g polenty použijte cca 350 ml vody. Hotovou kaši vylijte na plech vyložený potravinářskou fólií. Pomocí fólie polentu zamotejte do válečku, konce zatočte jako u bonbónu. Nechte ztuhnout v lednici. Pro podávání nakrájejte a opečte nasucho.
Polenta jako korpus
Polentovou kaši můžete použít i jako základ pro přípravu pizzy. Nasladko jako korpus koláče. Základní kaši vždy přizpůsobte výslednému pokrmu a ochuťte.