Jak uvařit pohanku?

Pohanku seženete ve formě celých krup a pohanku drcenou - lámanku. Vaří se v podstatě stejně, jen na lámanku potřebujete pouze pár minut.

pohanka_uvarena (1)

uvařená pohanka

Pohanka kroupy - loupaná pohanka

Nejčastěji se používá jako běžná příloha. Vaří se v poměru 1 : 1,5-2 (na jeden díl pohanky, až 2 díly vody).

Pohanku přeberte, odstraňte případná stébla, jiná semínka, kamínky. Důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, nebojte se dobře osolit, zalijte vodou a přiveďte k varu.

V tuto chvíli si můžete vybrat ze dvou způsobů přípravy (stejně jako u přípravy rýže).
Pohanku vařte cca 15 minut. Ke konci vaření ochutnávejte. Pohanka by měla být příjemně měkká, ale stále pevná na skus.

anebo

Pohanku duste. Přiklopené vařte 5 minut. Pak pohanku odstavte, neodkrývejte poklici a nechte dojít ještě asi 20 minut. Nebuďte zvědaví a nenakukujte pod pokličku, aby mohla pohanka v klidu změknout a vstřebat všechnu vodu.

Použijte jako přílohu k masu, k omáčkám, na přípravu rizota, do polévky. Opravdu skvěle se hodí například do bramboračky nebo česnečky.

Pohanka lámanka - nalomené části pohankových semen

Oproti pohankovým kroupám se vaří kratší dobu a může se lehce rozvářet. Postačí vám pár minut (3-4 minuty), poměr pohanky a vody je stejný jako u pohankových krup 1: 1,5-2 díly.

Použijte ji na kaši, nebo do karbanátků a sekané, do pomazánek.

 

Co se hodí k pohance?

Výraznější suroviny jako je česnek, cibule, houby, výrazné sýry, a bylinky.

V obchodech se zdravou výživou seženete například i pohankovou mouku. Nezapomínejte, že pohanka má o něco výraznější oříškovou chuť. Použijte ji například do kořeněných buchet nebo cukroví. Zkuste třeba slané pohankové palačinky. Velmi oblíbené jsou i pohankové těstoviny. Obecně najdete pohanku mezi obilovinami.

RYCHLÉ RECEPTY Z POHANKY

Pohankové rizoto

  • Uvařte pohanku podle návodu. (Rizoto bude ještě chutnější, pokud použijete zeleninový vývar místo vody).
  • Na pánvi, na lžíci oleje orestujte cibuli, česnek, papriku, cuketu, hrášek (použijte oblíbenou zeleninu).
  • Míchejte, až zelenina změkne.
  • Přimíchejte uvařenou pohanku, osolte, opepřete, přidejte bylinky podle chuti.
  • Můžete vmíchat i pár lžíc čerstvého sýru, posypat feta nebo kozím sýrem.

Tip! Pohanka skvěle chutná i v kombinaci s mačkanými nebo opečenými bramborami.

Pohanková pomazánka

  • Uvařte pohankové kroupy podle návodu a rozmixujte. Nebo použijte pohankovou lámanku a nechte lehce rozvařit.
  • Přidejte prolisovaný česnek, bylinky podle chuti, pepř, lžíci oleje a dobře promíchejte.
  • Stejně jako u rizota můžete přidat lžíci čerstvého sýru nebo jiný sýr výraznější chuti.
  • Pomazánka je výborná na chleba. 

Co je pohanka, jak prospívá našemu tělu, jak jíst pohanku a další tipy najdete v našem dalším článku.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení