Pohanku seženete ve formě celých krup a pohanku drcenou - lámanku. Vaří se v podstatě stejně, jen na lámanku potřebujete pouze pár minut.
uvařená pohanka
Pohanka kroupy - loupaná pohanka
Nejčastěji se používá jako běžná příloha. Vaří se v poměru 1 : 1,5-2 (na jeden díl pohanky, až 2 díly vody).
Pohanku přeberte, odstraňte případná stébla, jiná semínka, kamínky. Důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, nebojte se dobře osolit, zalijte vodou a přiveďte k varu.
V tuto chvíli si můžete vybrat ze dvou způsobů přípravy (stejně jako u přípravy rýže).
Pohanku vařte cca 15 minut. Ke konci vaření ochutnávejte. Pohanka by měla být příjemně měkká, ale stále pevná na skus.
anebo
Pohanku duste. Přiklopené vařte 5 minut. Pak pohanku odstavte, neodkrývejte poklici a nechte dojít ještě asi 20 minut. Nebuďte zvědaví a nenakukujte pod pokličku, aby mohla pohanka v klidu změknout a vstřebat všechnu vodu.
Použijte jako přílohu k masu, k omáčkám, na přípravu rizota, do polévky. Opravdu skvěle se hodí například do bramboračky nebo česnečky.
Pohanka lámanka - nalomené části pohankových semen
Oproti pohankovým kroupám se vaří kratší dobu a může se lehce rozvářet. Postačí vám pár minut (3-4 minuty), poměr pohanky a vody je stejný jako u pohankových krup 1: 1,5-2 díly.
Použijte ji na kaši, nebo do karbanátků a sekané, do pomazánek.
Co se hodí k pohance?
Výraznější suroviny jako je česnek, cibule, houby, výrazné sýry, a bylinky.
V obchodech se zdravou výživou seženete například i pohankovou mouku. Nezapomínejte, že pohanka má o něco výraznější oříškovou chuť. Použijte ji například do kořeněných buchet nebo cukroví. Zkuste třeba slané pohankové palačinky. Velmi oblíbené jsou i pohankové těstoviny. Obecně najdete pohanku mezi obilovinami.
RYCHLÉ RECEPTY Z POHANKY
Pohankové rizoto
- Uvařte pohanku podle návodu. (Rizoto bude ještě chutnější, pokud použijete zeleninový vývar místo vody).
- Na pánvi, na lžíci oleje orestujte cibuli, česnek, papriku, cuketu, hrášek (použijte oblíbenou zeleninu).
- Míchejte, až zelenina změkne.
- Přimíchejte uvařenou pohanku, osolte, opepřete, přidejte bylinky podle chuti.
- Můžete vmíchat i pár lžíc čerstvého sýru, posypat feta nebo kozím sýrem.
Tip! Pohanka skvěle chutná i v kombinaci s mačkanými nebo opečenými bramborami.
Pohanková pomazánka
- Uvařte pohankové kroupy podle návodu a rozmixujte. Nebo použijte pohankovou lámanku a nechte lehce rozvařit.
- Přidejte prolisovaný česnek, bylinky podle chuti, pepř, lžíci oleje a dobře promíchejte.
- Stejně jako u rizota můžete přidat lžíci čerstvého sýru nebo jiný sýr výraznější chuti.
- Pomazánka je výborná na chleba.
Co je pohanka, jak prospívá našemu tělu, jak jíst pohanku a další tipy najdete v našem dalším článku.